Statele Unite dau un impuls Iniţiativei celor Trei Mări. Până la sfârşitul anului, fondul acesteia ar urma să aibă la dispoziţie 1 mld. euro

Autor: Catalina Apostoiu 23.10.2020

♦ La summitul din Tallinn, delegaţia americană a anunţat o investiţie de 300 mil. dolari în cadrul fondului, ce ar urma să fie finalizată în decembrie.

Summitul virtual al Iniţiativei celor Trei Mări, un proiect de cooperare regională care reuneşte 12 ţări UE printre care România, Polonia, Cehia, Ungaria şi Austria, organizat în Estonia la începutul acestei săptămâni a fost unul de consolidare, scrie Euractiv. În acelaşi timp, Statele Unite au început să privească proiectul ca pe un mijloc de a câştiga bătălia geopolitică pentru „inimi şi minţi“ în regiune, în încercarea de a reduce influenţa chinezilor şi ruşilor aici.

Iniţiativa celor Trei Mări, lansată în 2015 la iniţiativa preşedintelui polonez Andrzej Duda şi a preşedintelui croat Kolinda Grabar-Kitarovic, a fost lansată ca un forum pentru discutatea unor proiecte comune de infrastructură de transport, energie şi digitală pentru regiune.

Până acum, iniţiativa a susţinut deja mai multe proiecte de infrastructură. În acest scop a fost înfiinţat Fondul de Investiţii 3SI de către banca poloneză BGK şi banca română EximBank, care încearcă să atragă capital privat internaţional în proiectele de infrastructură din regiune.

Totuşi, până acum, iniţiativa a rămas una divizată din punct de vedere politic, ritmul de atragere de finanţare pentru proiectele sale fiind unul foarte lent. În Tallinn, nouă membri şi managerul de fonduri Amber Infrastructure Group s-au angajat la investiţii totale de 923 mln de euro, în timp ce Polonia a anunţat o creştere cu 250 mil. euro, până la 750 mil. euro, a investiţiilor sale în cadrul fondului.

Ministrul adjunct de externe al Poloniei, Pawel Jablonski, a comentat înainte de summit că ìdupă ani în care iniţiativa a reprezentat un proiect în principal politic, aceasta devine un proiect economicî.

Preşedintele Estoniei Kersti Kaljulaid a subliniat că proiectul nu concurează cu UE, ci are drept obiectiv reducerea diferenţei dintre regiune şi ţările vest-europene.

Vice-preşedintele Comisiei Europene Margrethe Vestager şi-a exprimat de asemenea susţinerea pentru proiect.

Cel mai mare susţinător al iniţiativei sunt însă Statele Unite, interesate să investească în regiune pentru a contracara interesul Rusiei şi Chinei. În octombrie, Comitetul pentru Afaceri Externe din cadrul Camerei Reprezentanţilor a adoptat o moţiune pentru o rezoluţie ce susţine Iniţiayiva.

Aceasta cuprinde planuri de creştere a securităţii energetice şi conectivităţii, condamnând eforturile Rusiei de a ìutiliza energia ca pe o armăî.

La summitul din Tallinn, delegaţia americană a anunţat o investiţie de 300 mln $ în cadrul Fondului, ce ar urma să fie finalizată în decembrie. De asemenea, americanii au anunţat un angajament de a contribui cu 30% din contribuţiile celor 12 ţări ale Iniţiative, până la maxim 1 miliard de euro.

ìPână la sfârşitul acestui an, Fondul iniţiativei va avea 1 miliard de euro la dispoziţieî, a anunţat Beata Daszynska-Muzyczka, preşedinte BGK şi membru al consiliului de supervizare al fondului, potrivit PAP.

Aceasta a adăugat că dimensiunea maximă avută în vedere pentru Fond este de 3-5 miliarde de euro.