Tranzacţiile valutare au coborât în septembrie la al doilea cel mai mic nivel din 2020, după minimul din august. Jucătorii au derulat în septembrie tranzacţii valutare zilnice de circa 1,4 mld. euro

Autor: Claudia Medrega 25.10.2020

♦ Piaţa valutară a încheiat 9 luni din 2020 cu un volum mediu zilnic al tranzacţiilor de peste 1,5 mld. euro, în scădere faţă de 2019 ♦ Nivelul redus al tranzacţiilor valutare din septembrie vine după o vară liniştită, cu un minim de 1,28 mld. euro în august ♦ Cel mai mare volum al tranzacţiilor valutare, de 1,87 mld. euro, a fost în martie, maximul din trei ani ♦ Cursul a oscilat în septembrie între 4,84-4,87 lei/euro, această lună aducând o succesiune de maxime istorice, cel mai recent vârf fiind de 4,8750 de lei/euro.

Piaţa valutară s-a temperat în lunile de vară, după turbulenţele din prima parte a anului deter­minate de criza corona­virusului, dar toamna a început cu tensiuni, luna septembrie aducând o succesiune de maxime istorice ale cursului leu/euro.

Jucătorii de pe piaţa valutară au derulat în primele nouă luni din acest an, în medie, tranzacţii zilnice de 1,5 mld. euro, în scădere cu 7,7% comparativ cu operaţiunile din aceeaşi perioadă din 2019, după cum reiese din datele BNR.

Odată cu extinderea epidemiei de COVID-19 la nivel internaţional s-au am­plificat tensiunile şi pe piaţa valutară, cursul leu/euro depăşind maxim istoric după ma­xim istoric în luna martie, în timp ce tran­­zacţiile valutare au ajuns la cel mai ridicat nivel din 2020 dar şi vârful ultimilor aproape 3 ani, volumul mediu zilnic al operaţiunilor va­­lutare urcând în martie la circa 1,9 mld. euro