Cristian Roşu, ASF: Acţionarii Euroins au înţeles care e viziunea ASF faţă de sustenabilitatea financiară de care are nevoie compania. În prezent, există discuţii pentru a analiza programele de finanţare şi sper ca în lunile următoare compania să intre în cadenţa normală de funcţionare

Autor: Alexandra Matei 23.10.2020

Acţionarii Euroins România au înţeles care este vi­ziu­nea Autorităţii de Supravehgere Financiară (ASF) fa­ţă de sustenabilitatea financiară de care are nevoie aceas­tă companie de asigurări, a spus Cristian Roşu, vice­pre­şedintele al ASF, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„În prezent, există discuţii pentru a analiza progra­me­le de finanţare şi sper ca în lunile următoare să poată fi tra­versate aceste etape şi compania să intre în cadenţa nor­mală de funcţionare. Am constatat nişte inadvertenţe între datele furnizate şi cele calculate de noi. În urma con­trolului din februarie cu un plan de măsuri ca finalitate, acela nu a fost pus în aplicare. S-au demarat nişte controa­le, dar ele nu au fost din dorinţa de a agresa compania, ci pentru a verifica compania şi inadvertenţele respective. Astfel, s-au constatat nişte disfuncţii“, a explicat Roşu.

El mai spune că suspendarea din funcţie a lui Mihnea Tobescu, directorul general al Euroins, al doilea cel mai mare asigurător RCA din piaţa locală, nu este o problemă, „întrucât inadvertenţele care au dus la această mişcare au fost înţelese, cel mai important fiind faptul că acţionarii companiei au înţeles care este viziunea autorităţii faţă de sustenabilitatea financiară de care are nevoie aceasta.“

ASF a sancţionat la începutul lunii octombrie Euroins cu amenzi de 2,1 mil. lei şi suspendarea conducerii executivă pentru neîndeplinirea la termenele scadente a unora dintre obligaţiile din planul de măsuri stabilit. Euroins a raportat fonduri proprii în regim Solvency 2 cu 50 mil. lei în plus faţă de volumul raportat pe legislaţia naţională.