Încă un pas spre electrificare: Ford renunţă la motoarele "obişnuite" pe benzină pentru Mondeo în favoarea versiunilor hibride

Autor: Bogdan Alecu 23.10.2020

Ford a decis să elimine din gama Mondeo motorizările convenţionale pe benzină în favoarea celor hibride, care pe lângă propulsorul clasic pe benzină, dispune şi de unul electric pentru a reduce şi mai mult emisiile de noxe şi dioxid de carbon.

Vânzările de Mondeo Hybrid au atins 25% din totalul vânzărilor de Mondeo în Europa, în primele şapte luni ale acestui an comparativ cu întregul an 2019. Aşadar, Mondeo Hybrid reprezintă mai mult de o treime din totalul vânzărilor Mondeo în acest an.

În acelaşi timp, Mondeo Hybrid a crescut în popularitate şi în UK cu 50%, şi cu peste 40% în Italia, unde 75% dintre clienţii Mondeo au optat pentru versiunea Mondeo Hybrid în primele şapte luni ale lui 2020.

Anul trecut, Ford a extins gama Mondeo Hybrid pentru a include un nou model wagon din primul segment şi variante Mondeo Hybrid ST-Line, inspirat de Ford Performance, pe lângă versiunile Titanium şi Vignale.

“Trecerea la 100% producţie hybrid pentru gama noastră pe benzină Mondeo este un alt mare pas înainte în călătoria de electrificare a Ford”, a declarat Roelant de Waard, vicepreşedinte Marketing, Vânzări şi Servicii, Ford Europa. “Pentru clienţii care conduc mai puţin de 20,000 de Km pe an, Mondeo Hybrid este o alegere inteligentă, oferind o soluţie mai bună decât motorina, şi beneficiile puterii electrice fără grija autonomiei”.

Tehnologia Modeo Hybrid combină un motor pe benzină de 2.0 litri cu un ciclu Atkinson special dezvoltat, un motor electric, un generator şi o baterie litiu-ion de 1.4 kWh pentru a combina autonomia şi libertatea oferite de un motor tradiţional cu ardere, cu eficienţa şi rafinamentul unui propulsor electric.

Tehnologia de frânare regenerativă captează până la 90% din energia pierdută în mod normal în timpul frânării pentru a alimenta bateria. Puterea electrică este utilizată pentru o pornire silenţioasă, în special în oraş,în scenariile start-stop din traficul cotidian, şi pentru a sprijini motorul pe benzină în a oferi o eficienţă optimă a combustibilului şi emisiilor de dioxid de carbon.

Modelul Mondeo Hybrid este produs la fabrica de ultimă generaţie Ford din Valencia, Spania- unde Ford va produce, de asemenea, variante hibride complete şi pentru modelele S-Max şi Galaxy începând cu prima parte a anului viitor.

Ford va introduce 17 noi vehicule electrificate în Europa până la sfârşitul anului 2021 şi anticipează că vehiculele electrificate vor reprezenta mai mult de 50% din vânzările de maşini ale companiei în Europa până la sfârşitul anului 2022 – depăşind vânzările combinate ale modelelor convenţionale pe benzină şi diesel.