ZF Investiţi în România! Ovidiu Grinici, Impact: Creşterea pragului aplicării TVA de 5% la locuinţe de până la 140.000 de euro va schimba piaţa imobiliară. „Cererea va creşte pe apartamente mai mari şi pe un plus de confort. Acum vânzările sunt pe un trend ascendent şi există apetit în piaţă.“

Autor: Bogdan Alecu 27.10.2020

Limita TVA de 5% la 450.000 de lei sau aproximativ 93.000-95.000 de euro punea presiune atât pe dez­voltatori cât şi pe clienţi pentru a construi, respectiv a cumpăra apartamente mici care să se încadreze în sumă.

Odată cu noile modificări, dezvoltatorii cât şi clienţii vor miza pe locuinţe mai spaţioase, cu un confort mai bun.

„TVA de 5% aplicat până la 140.000 de euro ne ajută foarte mult. Numărul de tranzacţii pe apartamente mai mari, care până acum nu se încadrau în TVA de 5% va creşte considerabil. Este posibil să vedem şi o schimbare de mix. Până acum volumele au fost realizate din apartamente cu 2 camere, iar cererea vine din partea tinerilor. Cererea va fi modificată, iar cine opta pentru un apartament mai mic din cauza preţului, din cauza TVA, se va reorienta către unul mai mare. Noi avem 70% din apartamente cumpărate cu credit bancar, iar cine depăşea pragul de TVA, ar fi trebuit să se împrumute 28.000 de euro în plus pentru a-l achita. Cu siguranţă cererea va creşte pe apartamente mai mari şi pe un plus de confort“, a spus Ovidiu Grinici, sales manager, Impact Developer & Contractor (simbol bursier - IMP), dezvoltator imobiliar controlat de omul de afaceri Gheorghe Iaciu.

Camera Deputaţilor a adoptat o iniţiativă legislativă de modificare a Codului fiscal potrivit căreia TVA redusă de 5% se aplică pentru achiziţia de locuinţe cu preţul de până la 140.000 de euro, faţă de 450.000 de lei, în prezent. Legea merge la promulgare şi, dacă ea este promulgată, va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021.

În septembrie, guvernul Orban anunţa adoptarea unei hotărâri care modifica programul Prima casă şi potrivit căreia plafonul de garantare a statului creşte la 140.000 de euro (de la 70.000 de euro), cu garanţia statului de 80% a creditului acordat de bănci celor care-şi cumpără case prin program. Extinzându-se garanţia, pe cale de consecinţă se extinde şi TVA-ul la achiziţie, de 5%.

Directorul de vânzări se aşteaptă la o apreciere a vânzărilor în următoarea perioadă, pe motiv ce tot mai mulţi doresc în continuare să-şi cumpere o locuinţă nouă. În plus, tendinţa nu este doar la nivel de Bucureşti, ci şi în marile oraşe.

„Acum vânzările sunt pe un trend ascendent şi există apetit în piaţă. Acum noi lucrăm la proiectele Greenfield şi Luxuria, dar urmărim şi alte terenuri în Bucureşti. De asemenea, am demarat proiectul din Constanţa şi proiectăm viitorul proiect Impact din zona Copou a Iaşiului. Ne extindem şi urmărim oraşele mari şi cu potenţial din ţară“, a spus Ovidiu Grinici.

Impact a demarat construcţia primelor trei blocuri din ansamblul rezidenţial Boreal Plus, din nordul Constanţei, lucrări care vor fi executate de firma Premium Invest Concept în baza unui contract de antrepriză de 9,5 mil. euro.

Anul trecut, compania a vândut către retailerul german Kaufland, liderul comerţului local, 16.806 metri pătraţi din terenul alocat proiectului, într-o tranzacţie evaluată la 3,19 mil. lei plus TVA, ca parte a noii strategii de dezvoltare rezidenţială pe care Impact o are, şi care vizează facilitarea accesului rezidenţilor la servicii de retail şi de petrecere a timpului liber.

La începutul lunii septembrie, Boreal Plus a primit autorizaţia de construcţie, iar luna aceasta şi Kaufland. Cele trei blocuri includ 209 apartamente, dintre care 58 studiouri, 110 apartamente cu 2 camere şi 41 de apartamente cu 3 camere.

Dezvoltat pe un teren cu o suprafaţă de 64.440  metri pătraţi,  ansamblul Boreal Plus va include la finalul proiectului 691 de locuinţe, din care 673 de apartamente şi 18 vile de lux, 826 locuri de parcare, dintre care 289 vor fi dispuse într-o parcare etajată.

„Tendinţa a fost către zone securizate, de aceea mulţi au optat pentru case. Dar şi proiectul nostru din Constanţa conţine 19 vile, iar acolo continuăm cu blocurile. Pe de altă parte, şi în cazul blocurilor, în cadrul proiectelor urmărim să oferim cât mai multe facilităţi. Acum primele întrebări sunt legate de facilităţile din cartier, ca în cazul unei pandemii, acestea contează foarte mult. Noi din 2014 am mizat pe apartamente la parter cu grădini de 35 până la 90 mp. Acelaşi timp de proiect l-am implementat şi în Constanţa cât şi la Luxuria, iar cererea este mare pentru grădini, pentru apartamente cu o anumită vedere, birouri de co-working pentru a lucra de acasă, mai ales în această perioadă“, a explicat Ovidiu Grinici.

Impact are în dezvoltare două proiecte rezidentiale in Bucuresti, Greenfield Residence Baneasa şi Luxuria Domenii Residence, precum şi prima faza a proiectului Boreal Plus din Constanţa.

Compania a înregistrat în primele şase luni ale anului venituri de 65,8 milioane lei din vânzarea proprietăţilor deţinute, în scădere cu 17% faţă de perioada similară din 2019, în timp ce profitul net s-a redus la jumătate, la 8,6 milioane lei, comparativ cu 16,4 milioane lei în S1 2019.

Peste 60% din veniturile din primul semestru au fost generate de vânzările din complexul Greenfield si 37% aferente primei faze a proiectului Luxuria. Compania a vândut în această perioadă 133 locuinţe, faţă de 161 in S1 2019.

Impact are 389 milioane de lei capitalizare este controlată în proporţie de 56,8% de Gheorghe Iaciu, în timp ce Andrici Adrian deţine 15,4% din capitalul social.

De la începutul anului, acţiunile IMP se tranzacţionează în scădere cu 1,34%, pe fondul unui rulaj de 17,7 milioane de lei.

 

Impact Developer & Contractor în cifre

♦ 9,5 mil. euro investeşte într-un proiect rezidenţial la Constanţa

♦ 65,8 mil. lei a înregistrat impact venituri în S1 2020

♦ 389 mil. lei capitalizare

 

Probleme identificate în piaţă de Impact Developer

♦ Lipsa de personal şi personal calificat în construcţii

♦ Finanţări