Radiografia pieţei de restaurante, cafenele şi baruri din România: Sunt 6.000 de localuri doar în Bucureşti, pe când în toată zona rurală sunt de două ori mai puţine. Câte businessuri vor mai rezista postpandemie?

Autor: Cristina Roşca 01.11.2020

♦ HoReCa a fost de departe cea mai afectată de pandemia de Covid-19, jucătorii funcţionând doar parţial cu terasele în sezonul estival şi fiind închişi total în primăvară, în lunile de lockdown ♦ În prezent, odată cu creşterea numărului de cazuri de Covid-19, s-au impus regional noi restricţii ♦ În acest context, întrebarea care se pune este câte businessuri vor mai rezista până când va trece pandemia.

România are în prezent 46.000 de localuri, fie ele restaurante, cafenele, baruri sau alte unităţi de profil. Din total, puţin mai mult de jumătate sunt restaurante, iar restul sunt unităţi pe celelalte formate, arată un studiu al platformei Restograf.

Acest studiu face pentru prima dată o radiografie completă a pieţei nu pe formate, ci şi pe poziţionare geografică. Mai exact, datele arată că în prezent sunt peste 6.000 de localuri doar în Bucureşti, adică 13% din total. La polul opus, în toată zona rurală a României sunt de două ori mai puţine unităţi, deşi aici trăieşte peste jumătate din populaţia ţării.