De ce a vândut CEZ operaţiunile din România către fondul australian Macquarie Infrastructure and Real Assets, tranzacţie estimată la peste 1 miliard de euro, cea mai mare mutare din ultimii 12 ani: preţul de licitaţie a fost principalul criteriu de selecţie şi MIRA l-a oferit pe cel mai mare

Autor: Miruna Diaconu 26.10.2020

♦ Grupul ceh din domeniul energiei CEZ a anunţat în luna mai a anului trecut că intenţionează să îşi vândă afacerile din România, parte din implementarea unei noi strategii la nivel regional ♦ Reprezentanţii CEZ spun că finalizează strategia aprobată de vânzare la preţul cel mai mare posibil, fără să precizeze şi valoarea totală a tranzacţiei.

Grupul ceh din do­me­niul energiei CEZ, cu o ca­pi­ta­li­zare de 8,7 mld. euro, vinde opera­ţiu­nile din România că­tre Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), un fond care ad­mi­nis­trea­ză active de 129 mld. dolari la ni­vel global, din care cea mai mare par­te sunt investite în proiecte de infrastructură.

Tranzacţia privind vânzarea ac­tive­lor CEZ în România a de­pă­şit pragul de 1 mld. euro, conform da­telor din pia­ţă, fiind astfel cel mai mare deal din ulti­mii 12 ani. Mai exact, ultima tranzacţie care a sărit de acest prag datează din 2008. Doar trei mutări din istoria Ro­mâniei - preluarea a 65% din BCR de către Erste, achi­ziţia de către Vodafone a 79% din MobiFon-Connex şi cumpă­ra­rea a 75% din Rom­petrol de către kazahii de la KazMunaiGaz - au reuşit să aibă o valoare de peste 1 mld. euro.

„Preţul de vânzare a venit dintr-un proces extrem de compe­titiv condus de Société Générale – una dintre cele mai mari bănci de in­vestiţii din lume, şi toţi in­vesti­torii au avut oportunitatea de a par­ticipa la proces. CEZ finali­zează astfel strategia aprobată de vân­zare, la preţul cel mai mare posibil, faţă de care suntem satisfăcuţi“, spun reprezentanţii com­paniei din domeniul energiei CEZ.

Cehii sunt prezenţi pe piaţa ro­mâ­neas­că din 2005, când au pre­luat dis­tri­bu­ţia de energie electrică Electrica Olte­nia SA. CEZ Vânzare este princi­pa­lul fur­nizor de energie elec­trică din sud-vestul României, dar şi fur­nizor de ga­ze naturale, cu un portofoliu de cli­enţi casnici şi in­dus­triali care depăşeşte 1,4 milioane de clienţi, anul trecut înre­gis­trând afa­ceri de 1,9 mld. lei şi un pro­fit de 12 mil. şi 63 de anga­jaţi. În luna mai a anului trecut, CEZ, controlat în pro­porţie de 70% de statul ceh, a anun­ţat că îşi va vinde opera­ţiu­ni­le din Ro­mâ­nia, Turcia şi Polonia pen­tru a se con­centra pe piaţa din Cehia, fiind vor­ba de o schimbare a modelului de business.

Pentru piaţa de tranzacţii din Româ­nia aceasta este o mutare gi­gant, ce are capacitatea să influ­enţeze întrea­ga evoluţie. Anul tre­cut s-au semnat pe pia­ţa din Ro­mânia 150 de tranzacţii cu o va­loare cumulată de 4 mld. euro, po­trivit unui raport al Mergemarket şi CMS. Astfel, o singură tranzac­ţie, cea pri­vind activele CEZ în Ro­mâ­nia re­prezintă un sfert din total, iar asta dacă ra­portăm la un an bun pentru piaţa lo­cală de M&A. În comparaţie, în 2020 pia­ţa s-a prăbuşit, în prima jumătate de an fiind semnate doar circa 20 de tran­zac­ţii mai mari. Piaţa de M&A era esti­ma­tă să se înjumătăţească în 2020 la 2 mld. euro dacă nu se semna vânzarea CEZ. În contextul actual, ea reduce sem­nificativ declinul.

 

 

Calendarul unei tranzacţii de 1 mld. euro

 

2019


21 mai - Grupul ceh din domeniul energiei CEZ a anunţat că intenţionează să-şi vândă afacerile din România. Acţionarii CEZ s-au arătat nemulţumiţi de strategia cehilor în zona Europei de Est.

9 septembrie - CEZ lansează o testare pe piaţă cu privire la procesul de transfer al activelor din România.

18 decembrie - CEZ a primit 17 oferte pentru operaţiunile din România, începând de la fonduri de investiţii până la producători de energie.

 

2020


12 aprilie – Prima etapă a procesului de vânzare a fost finalizată prin acceptarea a 19 oferte neangajante.

6 august  – CEZ a intrat în discuţii exclusive cu Macquarie Infrastructure and Real Assets pentru vânzarea operaţiunilor din România.

11 august – CEZ a evaluat ofertele transmise de investitori pentru operaţiunile din România şi că are negocieri cu cel care a depus cea mai bună ofertă.