Şeful DSU Raed Arafat: 3.000 - 4.000 de cazuri de COVID-19 pe zi înseamnă un impact major în următoarele zile

Autor: Laura Buciu 25.10.2020

Un număr de 3.000 – 4.000 de cazuri de COVID-19 pe zi înseamnă un impact major pe secţiile de ATI şi pe cele obişnuite, a spus şeful DSU Raed Arafat, duminică seara. Spitalele Malaxa şi Colentina, din Capitală, devin spitale COVID.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat, duminică seara, la Antena 3, că, în prezent, se urmăreşte situaţia şi dacă reuşim să ajungem la un platou, e posibil să începem să coborâm în privinţa numărului de cazuri zilnice de COVID-19.

„Totuşi, cifra e mare şi vreau să se înţeleagă că o cifră de 3.000 - 4.000 de cazuri pe zi înseamnă un impact major în următoarele zile asupra capacităţilor din spitale şi din secţiile de terapie intensivă. Asta ar putea să însemne anumite măsuri speciale la nivel sanitar, la nivelul spitalelor”, a spus Arafat.

Acesta a spus că, recent, s-au adăgat spitale din Bucureşti în lupta cu SARS-CoV-2.

„Avem Spitalul Malaxa care va intra ca spital COVID şi aşteptăm doar unele modificări de interior. Sperăm că în cursul acestei săptămâni va deveni un spital operaţional pe problema COVID, păstrând ambulatoriul lui accesibil populaţiei generale şi doar în interiorul spitalului va fi destinat COVID, pentru pacienţii care au nevoie de oxigen, de terapie intermediară sau de terapie intensivă. Spitalul Colentina, pe care noi l-am desemnat ca spital COVID, dar încă mai avem până ajunge la capacitatea maximă de primire”, a spus Arafat.

Secretarul de stat a precizat că problema gravă rămâne resursa umană, motiv pentru care se încearcă crearea unui corp de medici dintre cei care au terminat specialitatea şi care nu au loc de muncă.

Se caută specialităţi precum ATI, Urgenţă, infecţioase, epidemiologie, radiologie, pneumologie.

„Urmează ca aceşti medici să îi angajăm temporar pe câteva luni de zile în cadrul Spitalului Ministerului de Interne sub directa coordonare a DSU şi vom reuşi poate să îi trimitem unde avem lipsă de medici urmând ca la finalul perioadei respective ei să aleagă unde vor să meargă şi să fie transferaţi pe posturi vacante pe care le aleg fără să mai trebuiască să mai dea concurs asta”, a mai spus Arafat.