Vlad Năstase, director general al companiei de consultanţă Concilium, a fost ales în boardul de conducere al Asociaţiei de Turnaround Management, cu sediul în Statele Unite

Autor: Cristina Bellu 26.10.2020

Vlad Năstase, directorul general al companiei de consultanţă Concilium şi preşedintele filialei din România a Asociaţiei de Turnaround Management (management de redresare-n.red), a fost ales în  boardul de conducere al asociaţiei globale, cu sediul în Statele Unite.

Înfiinţată în 1988, Turnaround Management Association (TMA) este singura asociaţie internaţională non-profit dedicată soluţiilor de revigorare corporativă (corporate renewal) şi a managementului de tip turnaround, cu filiale în 52 de ţări şi peste zece mii de membri. Organizaţia e prezentă în România din 2012 şi are peste 50 de membri, specialişti în banking, restructurări, avocatură de afaceri, investiţii şi consultanţă financiară.

"Deşi încă nouă în România, această soluţie de management câştigă tot mai mult teren în contextul generat de criza sanitară, ale cărei efecte se vor vedea în economia noastră cu precădere în primul trimestru al anului viitor”, spune Vlad Năstase, membru în boardul global al TMA.

România e reprezentată pentru prima oară în echipa executivă a TMA, fapt ce va oferi ţării deschidere către cea mai puternică economie din lume, vizibilitate pe harta tendinţelor globale şi acces mai facil la finanţările internaţionale în ce priveşte soluţiile de restructurare pentru companii

"Faptul că ţara noastră e prezentă de acum în boardul acestei organizaţii internaţionale facilitează şi mai mult accesul la know-how şi la fondurile mari de turnaround din Statele Unite”, adaugă Vlad Năstase.

Vlad Năstase vine la conducerea TMA alături de alţi 20 de profesionişti internaţionali, împreună cu care va direcţiona şi superviza operaţiunile globale ale Asociaţiei, va eficientiza politicile de funcţionare, va aproba programele fiscale şi bugetul şi va decide direcţionarea fondurilor.

Din poziţia de Preşedinte al filialei române a Turnaround Management, Vlad Năstase îşi propune să continue eforturile de poziţionare TMA România ca un stakeholder activ în procesul de transpunere în legislaţia naţională a Directivei europene referitoare la restructurarea preventivă şi dezvoltarea unui proiect educaţional cu privire la conştientizarea vulnerabilităţilor în business pentru mediul antreprenorial autohton, în parteneriat cu băncile comerciale.

Recent, asociaţia a lansat un Program de Management al Crizei - ghid de măsuri pentru antreprenori, manageri de companii şi specialişti în restructurare pentru depăşirea efectelor crizei şi revenirea la o situaţie economică sustenabilă.

"O soluţie de turnaround presupune instrumente complexe care nu sunt la îndemâna managementului actual şi care pot fi implementate eficient în echipă cu un specialist în restructurare, în baza unei metodologii clare de lucru. De aceea, e important să recunoaştem primele semnale de alarmă a dezechilibrului în business şi să ne obişnuim să solicităm ajutor specializat. Chiar dacă pentru asta e necesar să facem doi paşi în spate în afacere sau să recurgem la soluţii importate din alte state", explică Vlad Năstase.

Managementul de tip turnaround e solicitat cel mai des atunci când apar primele vulnerabilităţi la nivelul businessului, când afacerea trece printr-un proces de restructurare şi are nevoie de soluţii complexe, implementate de un Chief Restructuring Officer sau când e necesară o opinie autorizată privind starea companiei în relaţia cu băncile creditoare.

Vlad Năstase are aproape 20 de ani de experienţă în domeniul bancar, managementul riscului şi al creditelor neperformante, restructurări de business, servicii financiare şi de workout. După ce a acumulat o expertiză solidă în poziţii de senior management al unor importante instituţii bancare s-a reorientat spre antreprenoriat, iar acum conduce compania de consultanţă financiară Concilium Consulting, cu un portofoliu de zeci de businessuri din toate industriile de referinţă din România.