Situaţie critică în Franţa: Şeful echipei guvernamentale de combatere a pandemiei spune că numărul de cazuri ar fi atins de fapt pragul zilnic de 100.000, iar al doilea val de coronavirus va fi mult mai dificil decât primul

Autor: Eduard Ivanovici 26.10.2020

Franţa se confruntă zilnic cu 100.000 de cazuri pe măsură ce pandemia de coronavirus continuă să menţină ţara într-o „situaţie foarte dificilă, aproape critică”, spune principalul consilier guvernamental pe probleme ştiinţifice, potrivit Financial Times.

Jean-François Delfraissy, preşedintele echipei care îl sfătuieşte pe Emmanuel Macron în contextul pandemiei de coronavirus, a fost surprins de „brutalitatea” ritmului de răspândire al virusului din ultimele două săptămâni.

„Al doilea val va fi mult mai puternic decât primul”, a spus Delfraissy.

„Probabil că avem deja 100.000 de cazuri în fiecare zi. Virusul se transmite extrem de rapid”, a adăugat expertul, încercând să sublinieze importanţa infecţiilor asimptomatice pe teritoriul ţării.

Franţa a înregistrat duminică un nou record, 52.010 cazuri în 24 de ore, iar totalul a ajuns astfel la 1.138.507, a declarat ministerul sănătăţii.

Între timp, Matt Hancock – Secretarul de stat pentru Sănătate Publică din Marea Britanie – a anunţat că vaccinul pentru coronavirus va fi lansat cel mai probabil în prima jumătate a anului viitor.

Planurile publicate de ţările zonei euro pe site-ul Comisiei Europene indică faptul că regiunea, din care fac parte 19 state UE, va ajunge până la sfârşitul anului la un deficit fiscal de 976 de miliarde de euro, echivalentul a 8,9% din produsul intern brut (PIB).