NN Pensii vrea dividende de 2 mil. lei de la producătorul de piese auto Compa Sibiu, dar şi un program de răscumpărare de 9,14% din capitalul social

Autor: Liviu Popescu 27.10.2020

NN Pensii, cel mai mare administrator de pensii private din România, solicită repartizarea a 2 milioane de lei sub formă de dividende de la producătorul de piese auto Compa Sibiu (CMP), dar şi aprobarea derulării unui program de răscumpărare de 20 de milioane de acţiuni pentru reducerea capitalului social prin anularea acţiunilor.

La preţurile curente, randamentul unui dividend solicitat de NN Pensii este de 1,7%. Solicitarea vizează contul „alte rezerve” al Compa Sibiu, care potrivit datelor la iunie 2020 avea valoarea de 275 mil. lei.

Ieri acţiunile CMP se apreciau cu până la 3% la bursa de la Bucureşti, la o capitalizare de 120,3 mil. lei.

Solicitările sunt trimise de NN Pensii pentru AGA din 12 noiembrie 2020, iar pe listă se găsesc şi anularea unui program de răscumpărare votat în aprilie 2020 (deci anularea unui program şi începerea altuia), dar şi vânzarea unui imobil al Compa. „Aprobarea vânzării imobilului, proprietatea COMPA S.A., situat în Sibiu, Bd. Victoriei 42 – 44, înscris în Cartea Funciară nr. 131805 Sibiu compus din teren categoria curţi construcţii de sub A1, nr. cadastral 131805 în suprafaţă de 7591 mp cu construcţii de sub A1.1 nr. cadastral 131805-C1 clădire administrativă SĂP+2E+M, preţul minim fiind reprezentat de valoarea contabilă rămasă la data de 31.12.2019”, se arată în raportul publicat de Compa la bursă.

Cât despre programul de răscumpărare, care vizează achiziţia a 20 de milioane de acţiuni Compa, echivalentul a 9,14% din capitalul social, preţul minim va fi cel de achiziţie, adică circa 10,7 mil. lei. “În conformitate cu art. 3 alin. 2 din Regulamentul delegat UE nr. 1052/2016, preţul maxim nu poate fi mai mare decât valoarea cea mai mare dintre preţul ultimei tranzacţii independente şi preţul cel mai ridicat din momentul respectiv al ofertei de achiziţionare independente de la locul de tranzacţionare unde se efectuează achiziţia, inclusiv atunci când acţiunile sunt tranzacţionate în locuri de tranzacţionare diferite”.

Plata acţiunilor răscumpărate se va realiza din profitul distribuibil sau din rezervele disponibile ale societăţii înscrise în ultima situaţie financiară anuală aprobată, cu execepţia rezervelor legale. Pe 12 noiembrie 2020, Compa Sibiu a convocat acţionarii pentru aprobarea participării companiei, ca asociat unic, la constituirea unei societăţi cu răspundere limitată, respectiv Arini Hospitality. Obiectivul principal al societăţii: Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare, cod CAEN 5510.