Beijingul şi Wall Street-ul sfidează rivalitatea geopolitică şi se îmbrăţişează tot mai strâns

Autor: Bogdan Cojocaru 28.10.2020

La o zi după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat o nouă iniţiativă pentru a contracara presupusele eforturi ale Beijingului de a „fura“ tehnologia SUA, înalţi oficiali financiari chinezi şi bancherii de pe Wall Street s-au adunat la o teleconferinţă, scrie Financial Times.

Un participant la ceea ce ce este cunoscut ca „China-US Financial Roundtable“, iniţiativă lansată în urmă cu doi ani, într-o perioadă de tensiuni comerciale sporite între cele mai mari două economii ale lumii, a declarat că a a fost martor la un forum destul de „generic“, menit să „încurajeze bunăvoinţa“ şi să sporească integrarea financiară a celor mai mari două economii ale lumii.

Însă forumul, organizat pe 16 octombrie, evidenţiază, de asemenea, un front pozitiv rar în relaţiile chino-americane, finanţele, în timp ce Beijingul încearcă să accelereze reformele de piaţă şi să atragă capital străin.

În primele opt luni ale acestui an, valoarea obligaţiunilor onshore chineze deţinute de investitori instituţionali străini a crescut cu peste 20% faţă de anul trecut, până la 2.800 miliarde de yuani (421 miliarde de dolari), potrivit Fitch Ratings.

Investitorii străini au reprezentat aproximativ 12% din toate achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale şi bancare (este vorba de băncile folosite ca instrumente de politica economică de guvern) chineze în acest an, potrivit Refinitiv.

Separat, grupurile de pe Wall Street, inclusiv BlackRock, Citigroup şi JPMorgan Chase, au primit fiecare aprobare pentru a-şi extinde afacerile în China în ultimele luni.