Împrumut peste împrumut: Ministerul Finanţelor a luat de pe piaţa internă suma record de 1,65 mld. euro de la bănci, peste sumele luate în tot anul 2019 prin astfel de împrumuturi. Dobânda medie a fost de 0,39%

Autor: Claudia Medrega 28.10.2020

Ministerul Finanţelor a împrumu­tat ieri de pe piaţa internă, de la bănci, su­ma record de aproape 1,65 mld. euro, cea mai mare valoare la o singură emi­siune de titluri în euro pe intern, care depăşeşte şi valoarea cumulată a tu­turor împrumuturilor în euro de pe pia­ţa internă din întregul an 2019, de 1,59 mld. euro.

Suma împrumutată ieri de stat este mai mult decât dublă faţă de valoarea pro­gramată pentru această emisiune, de 700 mil. euro.

Titlurile în euro sunt scadente în 2022. Randamentul mediu de adjude­care a fost de 0,39% pe an, în condiţiile în care rata cuponului era de 0,45%.

De la începutul anului până acum, Ministerul Finanţelor a împrumutat de pe piaţa internă aproape 2,3 mld. euro. La finalul lunii august, statul a luat de la bănci 495,1 mil. euro, după ce la înce­pu­tul lunii martie a mai împrumutat 150 mil. euro.

Titlurile în euro lansate în acest an pe piaţa internă se adaugă la împru­mu­tu­rile în lei ale statului şi la bondurile pla­sate pe pieţele internaţionale. Mi­nis­terul Finanţelor a lansat două emi­siuni de euroobligaţiuni prin care a îm­prumutat 6,3 mld. euro cumulat şi un împrumut în dolari de 3,3 mld. dolari.

Prima licitaţie cu titluri de stat în euro a fost organizată de Ministerul Finanţelor în 2009.

Vârful sumei împrumutate de Fi­nan­ţe cumulat într-un an, în urma lici­ta­ţiilor cu titluri de stat în euro lansate pe piaţa internă, de 2,6 mld. euro, a fost înregistrat tot în 2009. Anul 2015 a fost primul şi singurul an, până acum, fără emisiuni de obligaţiuni în euro pe piaţa locală de la începutul crizei.