Fondul de investiţii Abris Capital, care deţine în portofoliu mai multe companii româneşti, a semnat exitul din businessul polonez Cargounit, după o triplare a veniturilor

Autor: Cristina Bellu 28.10.2020

Fondul de private equity Abris Capital, care are în portofoliu patru firme locale printre care şi producătorul de hârtie Pehart, anunţă semnarea unui acord pentru vânzarea pachetului său de acţiuni în Cargounit, cel mai mare furnizor independent de locomotive în leasing din Polonia, către fondul Three Seas Initiative Investment, dirijat de Amber Infrastructure Group.

Închiderea tranzacţiei este supusă condiţiilor obişnuite precedente şi se aşteaptă să aibă loc până la finalul anului, potrivit datelor transmise de reprezentanţii Abris Capital.

„Suntem încântaţi de modul în care a crescut Cargounit, şi în mod special de cât de bine a rezistat această companie în anul curent. (...) Ne bucurăm că acum compania poate să meargă înainte spre următorul stadiu în dezvoltarea sa, cu Three Seas Initiative Investment Fund, dirijat de Amber Infrastructure Group”, spune Edgar Koleśnik, Partener, Abris Capital Partners.

Abris a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni în Cargounit în mai 2016, şi ulterior a investit capital suplimentar pentru expansiunea flotei. Pe parcursul investiţiei, compania a cunoscut o dezvoltare susţinută, cu o creştere de peste trei ori a veniturilor şi profitului. Între 2016 şi 2018, Abris a contribuit la această expansiune printr-o achiziţionare în etape a unei largi flote de locomotive, urmată de oportunităţi de achiziţionare a unor flote mai mici în anii următori.

Între 2018 şi 2020, compania s-a concentrat asupra investiţiilor în flote noi, incluzând cele mai performante locomotive, şi a atins un nou reper, comandând, printr-o cofinanţare UE, cinci noi locomotive multisistem pentru transport intermodal.

„Ne bucurăm să anunţăm semnarea tranzacţiei Cargounit. Activele existente ale Cargounit şi relaţiile cu clienţii constituie o platformă puternică pentru expansiune, atât în Polonia, cât şi în ţările din zonă”, adaugă Joe Philipsz, Senior Investment Director la Amber Infrastructure Group.

Până în prezent, Abris Capital a investit în peste 25 de companii din cinci ţări din Europa Centrală şi de Est deţinând în portofoliul curent şi companii româneşti Pehart, Green Group, GTS Group şi Dentotal Protect.