Industria a adus în 2019 un sfert din valoarea adăugată în economia românească şi a angajat o cincime din forţa de muncă a României

Autor: Răzvan Botea 30.10.2020

Agricultura a adus 4,5% din valoarea adăugată din economia României şi angajează 22% din forţa de muncă l IT-ul, care aduce 6% din valoarea adăugată în PIB, angajează 2% din forţa de muncă a României.

Industria a fost şi rămâne pentru multă vreme unul dintre stâlpii economiei româneşti. Sectorul industrial a adus în România aproape un sfert din valoarea adăugată brută (VAB) în economie în 2019 şi a angajat 22% din totalul forţei de muncă din România, adică peste 1 milion de angajaţi, arată datele publicate miercuri de Eurostat, biroul european de statistică.

Datele arată fără urmă de îndoială că industria este un sector-cheie al eco­nomiei româneşti care dacă intră în picaj trage toată economia după ea.

România are o pondere mai impor­tan­tă a industriei în economie decât majo­ri­ta­tea statelor europene. Datele Eurostat arată că industria a rămas în 2019 cea mai importantă activitate economică din Uniunea Europeană, cu o pondere de 19% dn totalul valorii adăugate brute în econo­mie. „Deşi industria a continuat să re­pre­zinte cea mai mare pondere a valorii adău­gate brute din UE în 2019, a înregistrat cel mai puternic declin din ultimele două decenii, de 2,9 puncte procentuale (pp). În această perioadă, ponderea VAB a scăzut şi în agricultură, silvicultură şi pescuit (-0,7 pp), activităţi financiare şi de asigurări“ (-0,4 pp), construcţii (-0,3 pp)“, notează reprezentanţii Eurostat.

România se află pe locul 7 în topul statelor membre ale UE cu cea mai mare pondere a industriei în economie, după Germania sau Polonia, dar înaintea Ungariei sau Bulgariei. Cea mai mare pondere a industriei în VAB este în Irlanda (35%), Cehia (29,2%)  şi Slovenia (27%).

La polul opus în ceea ce priveşte ponderea industrei în valoarea adăugată brută a unei ţări se află Luxemburg (6,5%), Cipru (8,1%), Malta (9,9%), dar şi Franţa şi Grecia (ambele cu 13,5%).

Structura economiei româneşti pe sectoare în funcţie de VAB şi numărul de angajaţi arată dezechilibre mari. Spre exemplu, în sectorul agricol din România sunt angajaţi 22,5% din totalul forţei de muncă adică peste 1 milioane de per­soane, dar produce doar 4,5% din valoarea adăugată brută din economie. În opoziţie, IT-ul angajează 2% din forţa de muncă a României (adică 100.000 de persoane) dar generează circa 6% din valoarea adăugată brută din economie.

Spre comparaţie, media la nivel european a ponderii agriculturii în VAB este de 1,8%, dar acest sector angajează doar 4,6% din forţa de muncă totală, în vreme ce în IT lucrează aproape 3% din angajaţii europeni care produc aproximativ 5% din valoarea adăugată brută din economia europeană.

Zona de comerţ, transporturi şi Ho­ReCa angajează în România mai mult de 1 din 5 angajaţi din România – 23,1% - adică circa 1,2 mil. de persoane. Acest sec­tor economic aduce o valoare adăugată bru­tă în economia românească de 20% din total.

Arta şi divertismentul au însemnat 3,7% din valoarea adăugată brută în economie în 2019 în România. Acest sector a angajat 3% din forţa de muncă din România, adică aproximativ 150.000 de persoane.