Alin Gerbacea, Complex Hotelier Cheile Grădiştei: Pandemia a avut un impact major asupra activităţii noastre, gradul de ocupare a scăzut cu 17%

Autor: Miruna Diaconu 29.10.2020

♦ Complexul Hotelier Cheile Grădiştei este a doua companie după cifra de afaceri din judeţul Braşov, cu afaceri de 39,2 milioane lei în 2019 ♦ Complexul are două resorturi şi anume Resort Moeciu şi Resort Fundata, care au o capacitate de 135 de camere, respectiv 250 de camere.

Alin Gerbacea, şeful Complexului Hotelier Cheile Grădiştei, spune că pandemia a afectat destul de mult afacerile hotelurilor pe care le conduce, astfel că gradul de ocupare a suferit o scădere de 17%, iar cheltuielile s-au majorat în contextul în care hotelierii au fost nevoiţi să ia toate măsurile necesare pentru limitarea răspândirii virusului.

„Pandemia a avut un impact major asupra activităţii noastre. Gradul de ocupare a suferit o scădere de peste 17 procente, în primele nouă luni ale anului 2020 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Cheltuielile suplimentare cu echipamentele de protecţie şi soluţiile de dezinfectare, au supus compania la presiuni suplimentare“, explică pentru ZF Alin Gerbacea, şeful Complexului Hotelier Cheile Grădiştei.

El este de părere că acest an poate fi redus la un singur termen şi anume adaptabilitate, dând exemplul restaurantelor şi hotelurilor care au reuşit ca în această perioadă să se reorganizeze, care în multe cazuri a fost diferenţa dintre a continua businessul şi a închide afacerea. Industria de ospitalitate a fost nevoită în această criză să se adapteze contextului actual astfel încât să poată supravieţui, iar cel mai important lucru în aceste luni a fost ca businessurile să transmită clienţilor că le poate oferi siguranţa de care au nevoie.

„Încă din primul moment am dorit să promovăm o locaţie sigură, unde, mai ales după perioada de carantinare, familiile pot să petreacă câteva zile într-un cadru natural ferit de agitaţie şi aglomerarea urbană. De asemenea, faptul că Resort Fundata este şi o baza sportive, ne-a ajutat să le oferim loturilor de sportivi din diferite discipline un cadru propice pentru realizarea cantonamentelor şi pregătirilor“, precizează Alin Gerbacea.

Complexul Hotelier Cheile Grădiştei este format din două resorturi şi anume Resort Moeciu şi Resort Fundata. În cadrul resortului Moeciu există două hoteluri şi şapte vile având un număr total de 135 de camere, iar resortul Fundata are trei hoteluri şi 10 vile cu un total de 250 de camere. Cele două locaţii au restaurant propriu, dar şi alte facilităţi de agrement.

În ceea ce priveşte scăderile înregistrate anul acesta, Alin Garbacea spune că evoluţia pandemiei nu are o direcţie anume, iar lucrurile în prezent sunt destul de incerte pentru a putea înainta o cifră exactă.

„Restricţiile impuse se modifică de la o săptămână la asta şi de la o locaţie la alta, nu putem decât să creăm scenarii pe care să le aplicăm la momentul necesar. Anul 2020 se defineşte ca fiind un an al adaptabilităţii, iar cei care fac acest lucru cel mai bine vor avea mai puţin de pierdut“, explică şeful complexului hotelier.

Cheile Grădiştei se află pe locul al doilea în topul companiilor hoteliere care îşi au sediul social în judeţul Braşov, cu o cifră de afaceri de 39,2 milioane lei înregistrată în 2019. Anul trecut compania din industria hotelieră a obţinut un profit de 13,9 milioane lei, având 216 angajaţi.

Pandemia a încetinit planurile de dezvoltare ale complexului hotelier din judeţul Braşov, astfel că proiectele de dezvoltare în resortul Fundata au o întârziere.

„Resortul Fundata se doreşte a fi o bază sportivă cât mai completă şi să se adreseze tuturor disciplinelor sportive. În acest sens, avem în dezvoltare mai multe proiecte pentru realizarea unui patinoar, a unui centru SPA cu piscină de dimensiuni olimpice şi a unui teren de sport cu pistă de atletism. Aceste proiecte au fost încetinite, însă suntem încrezători că vor fi finalizate cât mai curând posibil“, spune Alin Garbacea