România se află pe ultimul loc în Europa la exportul de bere, cu doar 3% din producţie. Cehia trimite un sfert din ce produce peste graniţă, iar Olanda 60%
Exportul şi importul de bere merg mână în mână în România, acesta fiind unul dintre puţinele sectoare unde producţia internă asigură 97% din consumul local.
România exportă doar 3% din berea pe care o produce, cifră ce plasează piaţa locală pe ultimul loc în UE, la egalitate doar cu Cipru. La polul opus, sunt pieţe unde mai bine de jumătate din cantitatea realizată ajunge peste hotare, arată un raport al organizaţiei Berarii Europei.
„Exporturile (atât intra cât şi extra UE) sunt în mod special importante pentru Estonia, Olanda şi Danemarca, unde ele reprezintă cea mai mare pondere din totalul producţiei. În aceste trei ţări exportul reprezintă cel puţin jumătate din producţie, semn că pieţele internaţionale sunt la fel de importante ca şi piaţa-mamă“, potrivit raportului. În total au fost analizate 25 de ţări şi în cazul majorităţii (13 state), ponderea exporturilor din total producţie sare de 15%. Astfel, e cu atât mai mare discrepanţa în cazul României. Totuşi, în ceea ce priveşte piaţa locală e interesant de remarcat că exportul şi importul de bere merg mână în mână, acesta fiind unul dintre puţinele sectoare unde producţia internă asigură 97% din consumul local. Mai exact, România nu exportă, dar nici nu importă multă bere, preferând să consume „made in Ro“.