Economia britanică, în cădere liberă: FMI şi-a revizuit în scădere estimările pentru sfârşitul anului şi nu vede cu ochi buni recuperarea din 2021. PIB-ul urmează să sufere un declin de până la 10,4%

Autor: Eduard Ivanovici 30.10.2020

Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi-a revizuit în scădere estimările pentru economia britanică. Organizaţia a declarat că produsul intern brut (PIB) al Regatului Unit va înregistra un declin de 10,4% până la sfârşitul anului, anunţă Sky News.

La începutul lunii, datele Fondului atingeau un declin de 9,8%. FMI a pus ultimele previziuni pe seama „turbulenţelor alimentate de al doilea val” şi a devenit mai rezervat în ceea ce priveşte recuperarea din 2021, de la o creştere de 5,9% săptămânile trecute la 5,7% în prezent. În consecinţă, PIB-ul va rămâne în următorii doi ani la 3-6% sub nivelurile pre-pandemie.

Marea Britanie a împrumutat 208,5 miliarde de lire de la începutul pandemiei – cu 174,5 miliarde mai mult decât anul trecut – pentru a acoperi măsurile de susţinere a economiei pe fondul crizei provocate de coronavirus.

Datoria naţională a ajuns astfel la 103,5% din PIB, cel mai înalt nivel din 1960 încoace, conform The Guardian.

FMI spune că Regatul Unit are capacitatea de a creşte cheltuielile privind ajutoarele sociale şi investiţiile în infrastructură pentru a limita efectele economice ale celui de-al doilea val.

Totodată, Fondul i-a sugerat Băncii Angliei să continue finanţările şi să menţină ratele dobânzilor la un nivel cât mai scăzut.

Având în vedere că au rămas doar câteva săptămâni pentru a negocia un acord comercial cu Bruxellesul în contextul Brexitului, directorul FMI – Kristalina Georgieva – a declarat că Uniunea Europeană şi Marea Britanie trebuie să pună deoparte neînţelegerile sau să rişte în caz contrar deteriorarea unei relaţii deja şubrede.