O veste uriaşă pentru companii: S-a aprobat suplimentarea bugetului pentru granturile pentru capital de lucru cu 500 mil. euro

Autor: Ramona Cornea 29.10.2020

Ministerul Economiei a aprobat suplimentarea bugetului pentru granturile pentru capital de lucru cu 500 mil. euro, afirmă Annick Notteboom, general manager al hotelului Belfort din Braşov. În şedinţa de guvern de miercuri ministrul Virgil Popescu a declarat că analizează suplimentarea bugetului pentru această linie de finanţare datorită interesului imens din partea companiilor.

”Am avut o întâlnire la ora 14:00 cu domnul Liviu Rogojinaru (secretar de stat în Ministerul Economiei n.red) despre acest subiect. Ne-a confirmat că ceea ce s-a comunicat în şedinţa de guvern de ieri seară, adică suplimentarea bugetului cu 500 mil. euro la fonduri UE “Măsura 2, Capital de lucru IMM”, este un angajament ferm al acestui guvern vis-a-vis de toţi aplicanţii eligibili. De asemenea, ne- a comunicat că Hotărârea de Guvern va apărea în două săptămâni şi că procedura de evaluare aplicantilor şi închiderea procedurii se va termina la sfârşitul lunii noiembrie. Asta înseamnă că semnarea contractelor va avea loc în luna decembrie şi imediat după aceea se fac plăţile spre firme”, a spus Annick Notteboom pentru Ziarul Financiar.

Perioada de aplicare pentru granturile pentru capital de lucru în valoare maximă de 150.000 de euro s-au încheiat miercuri, 28 octombrie. În cele şapte zile puse la dispoziţie, 22.136 de companii au aplicat pe platforma pusă la dispoziţie de Ministerul Economiei.

Valoarea totală a liniei de finanţare a fost de 350 mil. euro, iar Ministerul Economiei aproximează ca banii vor fi suficienţi pentru circa 5.000 de companii. Banii s-au dat pe principiul ”primul venit, primul servit”, astfel că IMM-urile au aplicat masiv în prima zi de la deschiderea aplicaţiilor, aproape 20.000 de companii aplicând până la ora 18.00 din prima zi.

IMM-urile cu o cifră de afaceri cuprinsă între 5.000 şi 13.500 euro în 2019 au putut obţine un grant pentru capital de lucru în valoare de 2.000 euro, cele cu cifra de afaceri cuprinsă între 13.501 euro şi 1 mil. euro pot primi 15% din cifra de afaceri, dar nu mai mult de 150.000 euro, iar pentru IMM-urile cu cifra de afaceri de peste 1 milion de euro valoarea maximă a grantului pentru capital de lucru este de 150.000 euro