Revoluţie pe piaţa muncii? România trebuie să ajungă la un salariu minim de 50% din salariul mediu în 5-7 ani. La salariul mediu de astăzi, ar însemna o creştere de 22%, până la aproximativ 1.640 de lei pentru salariul minim

Autor: Răzvan Botea 30.10.2020

Comisia Europeană a înaintat o propunere de directivă pentru introducerea unui sistem de calcul universal pentru salariul minim în statele membre ale Uniunii Europene. În România sunt 1,2 milioane de angajaţi pe salariul minim pe economie.

Comisia Europeană a propus săptămâna aceasta o directivă europeană prin care să int­roducă un sistem de calcul universal pentru salariul minim la nivel european.

Reprezentanţii Comisiei propun ca salariul minim din fiecare stat membru să fie calculat în funcţie de puterea de cumpărare, nivelul şi rata de creştere a salariilor medii şi evoluţia productivităţii. Măsura, care trebuie să treacă şi de Parlamentul European, ar avea impact asupra a 1,2 milioane de angajaţi români care au salariu minim pe economie în „cartea de muncă“.

Valentina Saygo, consultant fiscal şi managing partner la Ask For Accounting (care face parte din grupul de lucru al guvernului care are ca sarcină stabilirea unei metode de calcul al salariului minim care să fie în concordanţă cu viitoarele cerinţe la nivel european), a explicat pentru ZF că se caută o soluţie pentru această formulă de calcul de creştere anuală  a salariului, în dialog cu sindicatele şi patronatele. Chiar dacă directiva nu este încă în vigoare, salariul minim din România va trebui să fie la nivelul a 50% din salariul mediu brut pe ţară în următorii 5-7 ani.