Guvernul afirmă că, în ciuda crizei, majorează cheltuielile pentru investiţii, dar nu răspunde la următoarea întrebare: Care sunt cele mai mari 10 proiecte de investiţii pentru care au fost alocaţi bani în 2020, care este progresul lor şi când se vor finaliza?

Autor: Iulian Anghel 30.10.2020

Ministerul Finanţelor susţine că, în ciuda crizei, a alocat pentru investiţii, la nouă luni din an, cele mai mari sume din ultimii zece ani încoace raportat la aceeaşi perioadă. Dar banii nu se văd în lucrări. Unde sunt? Dacă sunt în statistici, de ce nu se văd şi în stradă?

Mai sunt două luni până la final de an. Care sunt cele zece proiecte principale către care au mers cele 30 de miliarde de lei, sau mare parte din bani, chel­tuiţi de stat în primele luni din an, pentru investiţii?

În nota care însoţeşte execuţia buge­tu­lui la nouă luni, Finanţele arată: chel­tu­ielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital (investiţii din buget), precum şi din fonduri europene au fost, în primele trei trimestre din an, de 29,8 mld lei. Dacă comparăm aceste cheltuieli cu cele dintre ianuarie – septembrie 2019, de 22,9 mld. lei, avem într-adevăr o creştere de 30%. Dacă ne uităm însă la sumele nominale cheltuite din buget (cheltuieli de capital), vedem însă că creşterea în procente, ce pare colosală (plus 23%), nu înseamnă însă, în bani, decât 3,4 mld. lei. La nouă luni din 2020, bugetul a cheltuit, singur, pentru investiţii, fără banii UE, 18,1 mld. lei, faţă de 14,7 mld. lei în primele nouă luni din 2019.

Finanţele au făcut un lucru bun, anume că nu au amânat plata facturilor până spre fi­nal de an – o modă din trecut menită să ţină cheltuielile în frâu, astfel încât ele să nu de­păşească bariera de 3% din PIB. Dar acest lucru înseamnă că,aceeaşi instituţie nici nu va avea bani la final de an ca să chel­tuiască masiv, cum se întâmpla în trecut.

Şi, totuşi, cheltuieli de investiţii se fac, statistica Finanţelor este clară, dar unde se duc banii? Raportul deja citat al Finanţelor susţine: „Administraţia locală a investit cu 77,5% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut în proiecte finan­ţate din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2021. De asemenea, din bugetul Ministerului Afacerilor Interne s-au plătit 327,5 milioane lei pentru achiziţionarea de produse - stocuri de urgenţă medicală, inclusiv scannere termice pentru com­ba­terea răspândirii infec­ţiei cu coro­navirusul SARS-COV-2.“

Dar în ce a investit adminis­traţia locală, oare, în febra alegerilor locale?

În raportarea Finan­ţelor, bugetul de stat a cheltuit, din fonduri UE,12,9 mld. lei, iar ad­minis­traţia locală 4,5 mld. lei. Din bugetul consolidat (cheltuieli de ca­pital) bugetul de stat a cheltuit 3,5 mld. lei, iar administraţia locală 11,8 mld. lei. Pe total, deci, bugetul de stat a avut pentru investiţii (din buget şi din fonduri UE)16,4 mld. lei, iar administraţia locală 16,3 mld. lei (cifrele nu sunt la zecimală faţă de descrierea Finanţelor, dar sunt apropiate, probabil sunt nişte swap-uri între instituţii). Care sunt proiectele pentru care bugetul de stat a investit

16 mld. lei şi care sunt proiectele pentru care administraţia locală a investit tot atâţia bani? Nimeni nu ştie. În sectorul

2 din Bucureşti, înaintea alegerilor, primăria a modernizat câteva parcuri, deşi acele parcuri puteau să mai stea aşa, cu puţine îmbunătăţiri, ani de zile. În schimb au fost săptămâni în care cartiere întregi nu au avut apă caldă. Ce investiţii de

16 mld. lei au făcut administraţiile locale? Este pasajul cvasine­funcţional de la Ciurel o „investiţie“?

Dacă rapor­tarea nu poate fi făcută la nivel na­ţional, măcar la nivel local nu tre­buie făcută? Fără ca nimeni să întrebe: ce aţi făcut cu banii?

Raportezi miliar­de de lei investiţii şi nu se vede nimic. Unde sunt atunci banii?

Povestea nu este a acestui gu­vern, e a tuturor guvernelor din tre­cut. Dar, dacă tot spui că, iată, investeşti, în ciuda crizei, schimbi şi paradigma. Şi arăţi şi pe ce se duc banii. Guvernul spune că jumătate din investiţii se duc la administraţia locală. Dar ştiu oamenii că, de fapt, veniturile administraţiei locale sunt din banii lor?

 Că, dacă ar şti, poate nu ar mai privi cu lehamite risipa. Pentru că veniturile administraţiei locale vin din impozitul pe casă şi maşină doar într-o mică măsură.

Grosul veniturilor vin din impozitul pe salarii. Opt lei din zece, bani din impozitul pe salariul fiecăruia, merg la administraţia locală. De asemenea, o parte din veniturile din TVA merg la administraţia locală. Şi atunci nu este obligatoriu ca oamenii să ştie ce se face cu banii lor?

Mai sunt două luni din an. Guvernul se laudă că investeşte masiv, dar şoseaua de centură a Bucureştiului este aceeaşi de ani de zile. Inaugurezi „autostrăzi“ de doi - trei km în campanie. Unde sunt, prin urmare, cele 30 mld. lei, peste 6 mld. euro alocaţi investiţiilor, la nouă luni?