Avântul câştigat de marile economii europene în T3, ameninţat de creşterea numărului de infecţii şi noile restricţii de circulaţie

Autor: Eduard Ivanovici 01.11.2020

Economia zonei euro a înregistrat o creştere fără precedent în ultimul trimestru, în condiţiile în care regiunea a profitat de ridicarea restricţiilor în timpul verii, notează CNBC.

Totuşi, atenţia se îndreaptă acum către ultimele trei luni ale anului, după ce Franţa şi Germania – cele mai mari economii ale eurozonei – au impus o nouă serie de măsuri în contextul celui de-al doilea val al pandemiei.

Produsul intern brut (PIB) al regiunii a crescut cu 12,7% în T3 faţă de perioada aprilie-iunie, conform site-ului Uniunii Europene, peste estimările analiştilor intervievaţi de Reuters – plus 9,4%.

Rezultatele vin după ce zona euro a raportat cea mai gravă scădere din istorie, minus 11,8% în T2. Însă avântul pare limitat, de vreme ce guvernele încep să înăsprească încă o dată măsurile de distanţare socială.

Franţa a înregistrat o creştere de 18,2% între iulie şi septembrie, arată biroul de statistică al ţării, după o scădere de 13,7% în T2, însă PIB-ul din ultimul trimestru rămâne la 4,3% sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat miercuri o nouă serie de restricţii, ceea ce înseamnă că restaurantele, barurile şi magazinele neesenţiale vor fi închise pentru a doua oară anul acesta. Totuşi, uşile fabricilor şi şcolilor vor rămâne deschise.

În Germania, PIB-ul din T3 s-a majorat cu 8,2% faţă de T2, fiind alimentat de nivelul ridicat de consum, creşterile raportate de exporturi şi sectorul manufacturier, reiese dintr-un raport al agenţiei federale de statistică Destatis.

Economia germană a suferit o contracţie de 9,8% în al doilea trimestru al anului. Însă creşterile sunt „pe cale să fie şterse de al doilea val de COVID-19 şi noile rude de restricţii”, spune Andrew Kenningham, economist în cadrul Capital Economics.