Villa Vinea: Exportul mai reprezintă doar 7% din business, deoarece în Italia, una dintre principalele pieţe, în pandemie consumatorii au cumpărat mai mult local. Producţia anuală a Villei Vinea, o cramă din judeţul Mureş, este de aproximativ 250.000 de litri

Autor: Cristina Roşca 02.11.2020

Producătorul de vinuri Villa Vinea din Mureş a exportat în acest an doar 7% din sticlele vândute, ponderea fiind aproape la jumătate faţă de anii anteriori.

Motivul principal îl reprezintă schimbarea comportamentului de consum în Italia, una dintre principalele pieţe de export.

„În 2020 suntem la 7% cotă de piaţă a exporturilor, predominant din cauza situaţiei din Italia, unde a scăzut consumul, iar iubitorii de vinuri au cumpărat mai mult local“, spune Mircea Matei, directorul general al Villei Vinea. Spre comparaţie, în 2019 exportul reprezenta 10-11% din volumele de vânzări, pe când în ultimii trei ani media a fost undeva la 13%.

„Exportăm în Italia (predominant), în Polonia, Olanda, Danemarca şi Anglia. Urmează Finlanda şi Canada, unde începem în curând livrările.“