ZF Live. Alina Culcea, preşedinta Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM): România ar putea fi o piaţă pentru studii clinice. Potenţialul de investiţii este de 800 mil. euro. Lipsa medicamentelor a fost principala problemă pentru pacienţi în perioada pandemiei

Autor: Georgiana Mihalache 02.11.2020

 În criza sanitară generată de COVID-19, colaborarea între companiile farma accelerează găsirea unui vaccin ♦ În România, piaţa studiilor clinice este de zece ori mai mică decât potenţialul de investit.

România nu foloseşte la ma­ximum potenţialul pieţei de stu­dii clinice, care este de 800 mil. euro, în condiţiile în care în 2019 s-au investit 72 mil. euro în aceste studii, a susţinut Alina Culcea, preşedinta Aso­ciaţiei Ro­mâne a Produ­că­torilor In­­ter­na­­ţio­nali de Medicamente (ARPIM), în cadrul emisiunii ZF Live.

„România ar putea fi o piaţă pentru studii clinice. Studiile clinice sunt o şansă pentru pacienţi, dar şi o investiţie pentru România, pentru educaţia medicilor. Piaţa de studii din România a fost în declin în ultimii ani. Vorbim de 800 mil. euro potenţial pentru piaţa de studii clinice. Anul trecut au fost 72 mil. euro în investiţii, care înseamnă o contribuţie la bugetul de stat de 20 mil. euro“, a spus Alina Culcea.