ZF 15 minute cu un antreprenor. Radu Popescu, fondator 700 Fit Club: Pandemia ne-a afectat, suntem undeva la 75% faţă de nivelul anului trecut, dar scăderile de la nivelul pieţei sunt mult mai mari

Autor: Miruna Diaconu 03.11.2020

♦ Piaţa din Bucureşti deţine circa 25% din totalul sălilor de fitness din România, dar oraşe precum Cluj, Timişoara şi Iaşi au potenţial să crească pe acest sector ♦ Antreprenorul Radu Popescu spune că îşi doreşte deschiderea unui centru dedicat celor care suferă de obezitate infantilă.

Radu Popescu, fondator al centrelor de fitness 700 Fit Club, o afacere din sectorul de fitness din Bucureşti, spune că pandemia şi-a pus amprenta şi asupra companiei pe care o conduce, dar scăderile sunt mult mai mici faţă de nivelul înregistrat de piaţă în ansamblul său.

„În momentul acesta resimţim şi noi efectele pandemiei, dar nu în cel mai rău mod. Suntem undeva la 75% faţă de afacerile de anul trecut, nu ne-am dus prea mult în jos. Sunt cifre din partea celor care analizează piaţa de fitness care spun că scăderea la nivelul pieţei în ansamblul său este de 70%“, spune Radu Popescu, fondator al centrelor de fitness 700 Fit Club, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem ca economia să funcţioneze în continuare?, un proiect ZF şi First Bank.

Antreprenorul explică faptul că a reuşit să îşi fidelizeze clienţii, lucru care l-a ajutat foarte mult pentru că mulţi oameni nu au renunţat la abonamentele la centrele 700 Fit Club.

Totuşi, comportamentul clienţilor s-a schimbat faţă de perioada de dinainte de izbucnirea pandemiei, astfel că acum clienţii sunt mult mai bine informaţi şi mai atenţi la măsurile de protecţie. „Povestea noastră a început acum trei ani, suntem o afacere relativ recentă.“

Afacerea din domeniul fitness-ului operează două centre în Bucureşti, în cartierele Băneasa şi Drumul Taberei, dar Radu Popescu spune că centrul din Băneasa a mers mult mai bine faţă de celălalt. Centrele au avut afaceri de 1,2 mil. lei pe firma Club Go 700. Antreprenorul are şi compania Vitruvian Fit Club, activă în acelaşi domeniu, cu afaceri de 2,5 mil. lei.

„Clienţii din Băneasa au trecut mai uşor peste acest moment, cred că au mai multă încredere în a face mişcare. În Drumul Taberei lucrurile există o deficienţă a prezenţei“, explică fondatorul centrelor de fitness 700 Fit Club. Dacă în sectorul 6, unde se află centrul din Drumul Taberei, trec circa 350-375 de oameni pe zi prin sala de sport, totuşi încasările sunt mult mai mici faţă de centrul din Băneasa, unde există circa 200-250 de intrări într-o zi. E vorba de alt profil de client.

Pentru anul acesta, Radu Popescu avea în plan deschiderea şi a altor centre sub brandul 700 Fit Club, însă pandemia a amânat pentru moment investiţiile.

Piaţa de fitness din Bucureşti deţine circa 25% din totalul sălilor de fitness din România, dar oraşe precum Cluj, Timişoara şi Iaşi au potenţial să crească pe acest sector.

„Bucureştiul este cea mai importantă piaţă din această industrie, circa 25% din cele 500 de săli de fitness din România se află în Capitală. Momentan ne concentrăm pe acest oraş, dar şi provincia poate să vină din spate. Oraşele mari precum Cluj, Timişoara sau Iaşi, din ce aud de la jucători din piaţă, au foarte mare potenţial“, precizează Radu Popescu.

Piaţa de fitness din România are mare potenţial de creştere, astfel că antreprenorul Radu Popescu spune că în România 4 din 100 de oameni fac sport faţă de 1 din 3 oameni în Suedia. Aceste cifre indică destul loc de creştere, dar şi de intrare a unor jucători internaţionali în piaţa de fitness din România.

Radu Popescu îşi doreşte să ajungă la circa 5-6 săli de fitness, ca să acopere fiecare sector al Bucureştiului şi, totodată, vrea să se concentreze pe obezitatea infantilă şi să deschidă un centru destinat copiilor care suferă de obezitate.

„Vrem să ne ducem şi într-o zonă nouă care nu e încă accesată, obezitatea infantilă. Vrem să facem un centru de genul acesta. Foarte mulţi copii nu au unde să se mişte sau sunt trimişi la cluburi sportive sau la înot. De multe ori ori, copiii au şi alte probleme de sănătate pe lângă obezitate, iar antrenorii îi forţează. Suntem pe locul trei la obezitate la adulţi şi pe locul doi la copii în Europa. Circa 32% din populaţia României este obeză“, explică Radu Popescu.

El adaugă faptul că ar fi nevoie de iniţiative şi din partea sistemului public precum programele guvernamentale pentru că uneori nu este suficientă implicarea doar a mediului privat de afaceri.