Italia pregăteşte noi restricţii, dar guvernul respinge varianta unui lockdown total

Autor: Alex Ciutacu 02.11.2020

Italia se pregăteşte să înăspărească săptămâna aceasta restricţiile sociale pentru a opri răspândirea crizei sanitare, iar premiul Giuseppe Conte cere parlamentului să ia măsuri urgent, potrivit FT.

Noile restricţii ar urma să fie introduse la nivel regional, în funcţie de gravitatea situaţiei, a declarat premierul Conte în faţa parlamentului, luni. Cu toate acestea, el a spus că guvernul nu va implementa un nou lockdown total ca în primăvară.

„Situaţia se înrăutăţeşte, iar evoluţia ne arată o multiplicare a infectărilor”, a spus premierul Giuseppe Conte.

Printre restricţiile luate în calcul se numără lockdown pe timp de noapte, cursuri online pentru mai multe unităţi de învăţământ, reducerea numărului de pasageri pentru transportul public, precum şi limitarea mobilităţii între regiunile cu multe cazuri.

Mai multe regiuni din Italia ar putea „depăşi pragul critic de bolnavi la terapie intensivă” în câteva luni dacă nu se iau noi măsuri, a spus premierul. El a mai spus că presiunea resimţită de sistemul public de sănătate nu a atins încă un punct critic.

„Nu suntem sub o presiune critică în secţiile de terapie intensivă, dar vedem o aglomerare îngrijorătoare”, a adăugat.

Deciziile Italiei vin în contextul în care mai multe ţări europene au ales deja calea lockdown-ului total. Germania a închis de astăzi restaurantele, barurile şi majoritatea locaţiilor de evenimente până la finalul lunii. Marea Britanie a impus restricţii similare, iar Franţa a impus o serie de reguli chiar mai stricte încă de săptămâna trecută. Modul în care este gestionată criza sanitară a dat naştere unor proteste în ultimele zie în Europa, în locuri precum Sicilia, Spania şi Belgia.