ZF IT Generation. Costin Tudor, fondator şi CEO Undelucram.ro, platfomă online pentru angajaţi şi angajatori: Ne pregătim să luăm cea de-a treia finanţare anul viitor. Suma se va ridica la peste 1 mil. euro

Autor: Ioana Nita 03.11.2020

Compania ţinteşte venituri de 500.000 euro pentru finalul acestui an.

Undelucram.ro, platforma online care le permite angajatorilor să afle informaţii despre angajatori şi mediul de lucru al următorului loc de muncă, a început discuţiile pentru obţinerea celei de-a treia finanţări, a cărei valoare se va situa la peste un milion de euro. Investiţia va fi folosită pentru extinderea accelerată pe pieţele din străinătate, în special în Ucraina şi Polonia. De la demararea proiectului în 2011 şi până în prezent, Undelucram.ro a atras în total investiţii de 500.000 euro.

„Încă avem cash pentru că generăm şi venituri, doar că am intrat în două ţări mult mai mari decât România, Ungaria şi Grecia, şi anume Polonia şi Ucraina - ţări cu foarte mulţi angajaţi şi cu foarte multe companii multinaţionale. Vorbim de populaţii de

40 milioane de locuitori în fiecare dintre cele două ţări şi evident pentru a reuşi avem nevoie de mai mulţi bani. Încercăm să atragem a treia rundă de investiţii cu o sumă mult mai mare decât cele anterioare. Clar va fi peste un milion de euro şi cu direcţie spre cele două ţări, dar şi pentru continuarea accelerării în ţările în care suntem prezenţi deja”, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Costin Tudor, CEO şi fondator Undelucram.ro. El a adăugat că a început deja discuţiile cu potenţialii investitori, planul fiind să încheie runda de finanţare în vara anului viitor. Ideea proiectului Undelucram.ro a apărut în vara lui 2011 şi s-a concretizat în toamna lui 2011, fiind finanţat la început din fonduri proprii.

„Undelucram.ro a pornit de la o idee simplă şi anume să faciliteze candidaţilor acces la mai multe informaţii despre viitorii lor angajatori. Mi-am dorit să găzduim informaţii prin ochii altor angajaţi şi am oferit această posibilitate angajaţilor care lucrau în companii să îşi expună experientele proprii în mod subiectiv şi evident, cei care citesc ulterior să îşi ia informaţiile şi să ia o decizie”, a relatat fonda­torul Undelucram.ro.

Iniţial, Undelucram.ro a fost un forum care treptat a prins tracţiune şi a început să fie indexat foarte bine în motoarele de căuatre pe internet.

„Nu m-am gândit la început că voi duce acest proiect în zona de business în sensul adevărat al cuvântului, ci mi-am dorit cumva ca acesta să fie o cauză nobilă, un proiect care să ajute deopotrivă candidaţii care se uită în piaţa muncii pentru un loc de muncă şi ulterior angajatorii pentru că ne dorim să creăm un dialog între cele două părţi şi să transparentizăm piaţa muncii”, a punctat el.

Tot dezvoltând platforma prin adăugare de noi funcţionalităţi, Costin Tudor şi-a dat seama că poate să şi monetizeze proiectul, având cereri din partea companiilor, astfel că a realizat un plan de business.

„Creşterea a fost organică până în 2017. Aceasta a venit din nevoia pieţei de a avea acces la informaţii, care ne-a determinat să monetizăm.“

„Am ajuns la concluzia că este nevoie de bani pentru a face lucrurile să se întâmple, aşa că prima rundă de investiţii am primit-o în 2017.”

Atunci, Undelucram.ro a primit o investiţie de 200.000 euro din partea a doi business angels - Vlad Deliu şi Valentin Budes, iar în anul trecut compania a atras o finanţare de la fondul de investiţii GapMinder şi de la headhunterul Oana Ciornei de la firma de executive search Amrop.

„Chiar la prima rundă de investiţii ni s-a recomandat internaţionalizarea platformei. Acum, suntem deja prezenţi în opt ţări, iar două dintre ele – Grecia şi Ungaria, au prins deja tracţiune în zona de business. În celelalte ţări suntem încă în zona de adunarea de conţinut, recenzii, feedback de la interviuri, salarii, ş.a.m.d. şi sperăm ca spre sfârşitul primei jumătăţi a anului viitor să intrăm în zona de business în toate ţările”, a precizat Costin Tudor.

Modelul de business al Undelucram.ro se bazează pe o subscripţie anuală, al cărei tarif porneşte de la 5.000 euro pe an şi poate ajunge până la sume şi mai mari în funcţie de serviciile oferite şi de cerinţele clienţilor.

„Avem mai multe surse de venituri - în zona de atragere de candidaţi, în zona de postare de locuri de muncă, în zona de retenţie a angajaţilor. Încercăm să fim un one stop shop atât pentru candidaţi, angajaţi, cât şi pentru angajatori.”

În prezent, Undelucram.ro are peste 100 de clienţi plătitori şi o rată de reînnoire a contractelor de 100% strict pe piaţa din România, iar în Grecia şi Ungaria a încheiat primele contracte. Clienţii platformei provin din industrii diverse precum IT, retail, BPO, servicii, financiar-bancară, producţie etc.

Undelucram.ro are acum peste 15.000 de utilizatori unici pe zi şi peste 650.000 de utilizatori înregistraţi - cei care au un cont în platformă, precum şi circa 2.500 de angajatori activi în platformă.

„Cred că am depăşit de asemenea pragul de 500.000 de recenzii postate de angajaţi şi sperăm să creştem în continuare. Noi nu ne-am axat pe vânzări până acum, ci mai mult în zona de poziţionare, de a aduna o comunitate valoroasă. Sperăm însă ca anul acesta să ajungem la venituri de circa 500.000 euro”, a menţionat antreprenorul.

Compania lucrează în acest moment la un produs nou în zona de retenţie a angajaţilor în cadrul firmelor pentru care aceştia lucrează. „Este un produs complex care oferă beneficii flexibile angajaţilor şi de asemena este un produs de nişă care va fi un diferenţiator pentru angajatori.”

În momentul de faţă, echipa Undelucram.ro este formată din 14 persoane, din care cinci lucrează pe partea tehnică. Echipa de management, marketing şi vânzări este în România, iar echipa de dezvoltare şi design este în Republica Moldova.