Alegerile prezidenţiale din SUA divizează Europa Centrală

Autor: Catalina Apostoiu 03.11.2020

♦ O revenire la multilateralism odată cu victoria lui Biden ar urma să întărească UE şi alte platforme internaţionale atât de urâte de populiştii naţionalişti.

În timp ce ungurii şi polonezii au aderat la populismul extrem al lui Trump, cehii şi slovacii ar prefera o politică mai previzibilă din partea Washingtonului, scrie Balkan Insight.

Donald Trump a petrecut ultimii patru ani semănând tensiuni şi conflicte la nivel mondial. Cel care speră să-l înlocuiască în poziţia de preşedinte american ar putea provoca disensiuni similare la nivelul Europei Centrale. 

Pe de o parte, Cehia şi Slovacia rămân democraţii liberale, iar guvernele celor două ţări ar saluta o politică mai predictabilă în Washington.

De cealaltă parte, o victorie a lui Biden ar reprezenta o veste rea pentru regimurile lui Viktor Orban din Ungaria şi Jaroslaw Kaczynski din Polonia, care au aderat în mod deschis la brandul extrem de populism al lui Trump.

„Administraţia Trump a scos în evidenţă relaţiile bune cu Orban şi Kaczynski pentru că ambii sunt populişti naţionalişti ca şi el“, arată Jiri Pehe, director al University of New York din Praga. „Biden ar repune accentual pe valori democratice, statul de drept şi drepturile omului, ceea ce nu anunţă nimic bun pentru Polonia şi Ungaria“.

În comentarii făcute în timpul campaniei, Biden a anunţat că intenţionează să-i provoace pe populiştii iliberali ai lumii şi să „reabiliteze“ UE. Nu este astfel de mirare de ce se roagă Budapesta şi Varşovia pentru o victorie a lui Trump.

„O victorie a lui Biden ar însemna ca liderii iliberali să nu se mai poată percepe ca parte a unei tendinţe globale, confruntându-se astfel cu reacţii mai puternice faţă de mişcările lor antidemocratice“, remarcă Andras Biro-Nagy, director al think tank-ului Policy Solutions din Budapesta.

O revenire la multilateralism odată cu victoria lui Biden ar urma să întărească UE şi alte platforme internaţionale atât de urâte de populiştii naţionalişti. Revenirea entuziasmului Washingtonului pentru organisme multilaterale ar putea fi salutată la un nivel în Polonia, care priveşte Rusia cu profundă reticenţă şi depinde de NATO pentru securitate. Joe Biden ar afirma angajamentul Americii faţă de NATO.

O astfel de claritate ar fi bine primită de majoritatea ţărilor din regiune, însă poziţionarea Ungariei faţă de Rusia şi China şi angajamentul acesteia faţă de interesele NATO sunt mai deschise interpretării.

Spre deosebire, sfârşitul lui Trump ar fi o veste bună pentru Cehia şi Slovacia, susţin majoritatea analiştilor. Deşi păstrează relaţii bune cu cele două vecine iliberale şi au avut regimuri populiste la un moment dat, cele două ţări sunt privite ca a fi ferm dedicate standardelor liberal democrate, statului de drept şi având o orientare pro-occidentală.

O Casă Albă condusă de Biden ar oferi în acelaşi timp un bonus economic pentru cele două ţări.

De fapt, întreaga Europă îşi pune, din punct de vedere economic, speranţele într-o victorie a lui Biden, scrie Barronís. În condiţiile în care un al doilea val al pandemiei ameninţă să provoace noi cicatrici economiei europene, liderii europeni se concentrează asupra a două întrebări privitoare la viitorul preşedinte: cât de substanţial va fi pachetul de stimulente asupra căruia acesta va reuşi se pună de acord cu Congresul şi cum va aborda acesta problema relaţiilor comerciale ale SUA cu Europa?

Cu ajutorul unor stimulente substanţiale, economia americană ar putea contracara impactul pandemiei, o evoluţie pozitivă pentru exporturile europene. În ceea ce priveşte relaţiile comerciale, Biden este aşteptat să revină la direcţia tradiţională a politicii externe americane.