În lipsa unei strategii de promovare străinii nu au venit în 2020 în România, care a înregistrat cea mai mare scădere a turismului de incoming din Europa, minus 90%

Autor: Miruna Diaconu 04.11.2020

♦ În ciuda pandemiei, românii au continuat să îşi facă vacanţele în afara ţării, Grecia, Bulgaria şi Turcia fiind destinaţiile preferate de aceştia.

România a înregistrat cea mai mare scădere a turismului de incoming (turiştii străini) din Uniunea Europeană, înregistrând o diminuare de 90% a nopţilor petrecute de străini în unităţile de cazare în luna iulie a acestui an comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, conform datelor Eurostat.

Multe dintre ţările europene, în ciuda pandemiei, au continuat să se promoveze ca destinaţii turistice, abordând diverse strategii de promovare. Totuşi, România a dus lipsă chiar şi înainte de izbucnirea pandemiei de o strategie de comunicare şi promovare în rândul turiştilor străini şi cu atât mai puţin în timpul pandemiei. Chiar dacă pandemia a reprezentat o schimbare a comportamentului turiştilor, mulţi români nu au renunţat la a-şi petrece vacanţele în afara ţării. Astfel, Bulgaria, o destinaţie populară în rândul turiştilor români, a primit din România cei mai mulţi turişti străini. Românii au salvat litoralul bulgăresc în această vară. Dintr-un total de circa 450 mii turişti străini sosiţi pe litoralul bulgăresc în sezonul estival din această vară, circa 40% au fost români.