Citigroup devine consultantul financiar al Gavi, Vaccine Alliance

Autor: Mircea Nica 04.11.2020

Citi a fost selectat de Gavi (Global Alliance for Vaccines and Immunization) pentru a fi consultantul financiar pentru COVAXFacility, mecanismul global de achiziţie pentru vaccinurile împotriva COVID-19, potrivit Citigroup. 

„Finanţarea vaccinurilor este esenţială pentru a pune capăt acestei crize, iar Citi este onorat să contribuie la acest efort fără precedent“, a transmis Jane Fraser, preşedinte al Citigroup.

Facilitatea COVAX face parte din iniţiativa globală multilaterală COVAX, care vizează dezvoltarea, fabricarea şi implementarea vaccinurilor anti-COVID-19. Aceasta este condusă de Gavi, Vaccine Alliance, Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care lucrează în parteneriat cu producătorii de vaccinuri din ţările dezvoltate şi în curs de dezvoltare, UNICEF, Banca Mondială şi organizaţiile societăţii civile.

Citi va oferi pentru Gavi sfaturi de specialitate cu privire la structurile de atenuare a riscurilor suverane, de credit şi operaţionale, deoarece facilitatea COVAX caută să faciliteze achiziţiile  şi distribuţia echitabilă a vaccinurilor anti-COVID-19 sigure şi eficiente de la mai mulţi producători farmaceutici către toate economiile participante la COVAX, odată ce ajung la licenţă. În prima sa fază şi până la sfârşitul anului 2021, facilitatea COVAX îşi propune să securizeze şi să livreze 2 miliarde de doze de vaccin care să fie distribuite populaţiilor ţărilor membre.

Facilitatea numără în prezent peste 180 de entităţi guvernamentale suverane ca participanţi.