George Zhang, CEO, Huawei România: Ne bazăm pe faptul că politicienii şi reglementatorii vor avea în vedere importanţa semnificativă a dezvoltării 5G. Noi vrem să participăm la construcţia viitoarei reţele

Autor: Alex Ciutacu 04.11.2020

Huawei România speră ca politicienii şi reglementatorii care vor contura cadrul de reglementare şi implementare pentru licitaţia prin care se vor aloca frecvenţele radio destinate tehnologiei 5G se vor gândi la necesitatea implementării rapide a noii tehnologii şi vor permite participarea furnizorului de echipamente la construcţia viitoarei reţele, a declarat George Zhang, CEO al Huawei România, în cadrul videoconferinţei ZF Digital Summit `20.

„Dacă ne uităm la implementarea internaţională a 5G, Huawei este încă pe primul loc la nivel global în piaţa furnizorilor de echipamente. Referitor la spaţiul european, Huawei a semnat deja peste 40 de contracte comerciale în sectorul 5G şi în ultimii 18 ani Huawei a început de la o companie foarte mică pe piaţa locală şi am ajuns pe primele poziţii printr-un mod transparent de business. Din acest punct de vedere, ne bazăm pe faptul că politicienii şi reglementatorii vor avea în vedere importanţa semnificativă a dezvoltării 5G în situaţia actuală. Pentru că în contextul pandemiei şi al impactului economic al acesteia, oamenii au nevoie de conectivitate şi au nevoie de internet rapid cu facturi la preţuri corecte. Huawei este unul dintre cei mai mari jucători din această industrie şi am dovedit că lucrăm bine cu toţi partenerii”, a explicat George Zhang.

Premierul Ludovic Orban a declarat recent că licitaţia pentru alocarea frecvenţelor radio destinate tehnologiei 5G se va amâna pentru anul viitor, din nou. El a mai precizat că nu le va permite chinezilor de la Huawei să participe la construcţia reţelelor 5G, din poziţia de furnizor de echipamente pentru jucătorii din telecom.

„Discutăm despre realizarea unor politici şi a unui cadru de reglementare care este gândit acum, dar cu impact pe termen lung pentru dezvoltarea ţării. Din acest punct de vedere, am văzut că politicienii menţionează că licitaţia va avea loc anul viitor. Din perspectiva unuia dintre jucătorii principali precum Huawei care activează de aproape 20 de ani aici considerăm că este o abordare bună şi credem că toată industria ar putea beneficia pe termen lung. Noi vrem să participăm la construcţia viitoarei reţele ca furnizor de echipamente şi aşteptăm să vedem ce se va întâmpla”, a adăugat Zhang.

CEO-ul Huawei România a subliniat faptul că piaţa locală riscă să rămână în urmă, în contextul în care mai multe ţări din Europa şi din lume au început deja lansarea licitaţiilor sau chiar construcţia reţelelor.