Pădurile rămân în pericol. Activişti de mediu: Nicio măsură anunţată pentru protecţia pădurilor nu a fost îndeplinită

Autor: Gabriel Pecheanu 04.11.2020

Nicio măsură anunţată în urma marşului pentru salvarea pădurilor din noiembrie 2019 nu a fost îndeplinită, acuză reprezentanţii Greenpeace, Declic şi Agent Green.

„Greenpeace, Declic şi Agent Green fac un bilanţ negru al realizărilor Guvernului în domeniul protecţiei pădurilor: nicio măsură anunţată în urma marşului pentru salvarea pădurilor din noiembrie 2019 nu a fost îndeplinită”, transmit reprezentanţii celor trei organizaţii..

Ei reamintesc că ministerul Mediului şi-au asumat angajamentul pentru soluţionarea de urgenţă a revendicărilor: modernizarea SUMAL, monitorizarea pădurilor prin satelit, un registru electronic al intrărilor şi ieşirilor din depozitele de lemn, GPS obligatoriu pe toate mijloacele de transport al lemnului şi ruta tuturor transporturilor, camere de supraveghere în puncte cheie din reţeaua rutieră, la gatere şi la depozite de lemn.

„La un an de la acel moment, nici măcar una dintre aceste probleme nu a fost rezolvată: hărţile satelitare nu s-au achiziţionat, iar camerele video lipsesc. În plus, contrar declaraţiilor victorioase ale lui Costel Alexe, fostul ministru al Mediului, cu privire la funcţionarea SUMAL 2.0. încă din octombrie, autorităţile au anunţat acum o nouă amânare pentru operaţionalizarea Sistemului de Urmărire a Materialului Lemnos, pentru luna ianuarie a anului viitor”, se mai arată în comunicatul celor trei organizaţii.

La începutul săptămânii, în cadrul unei întâlniri la ministerul Mediului, organizaţiile neguvernamentale de mediu au cerut explicaţii privind toate aceste întârzieri.

„Este extrem de frustrant să aflăm că dezvoltarea SUMAL 2.0 este încetinită din motive banale. STS-ul afirmă că sistemul este 100% construit, dar că nu poate deveni funcţional acum pentru că lipsesc tocmai datele despre păduri de la Ministerul Mediului. Avem aşadar o întârziere de încă 90 de zile de zile din vina echipei coordonate de directorul Dănuţ Iacob (Ministerul Mediului). Gărzile forestiere, ocoalele silvice şi agenţii economici vor putea folosi aplicaţia abia după ce sistemul va fi populat cu amenajamentele silvice”, spune Ciprian Găluşcă, campaigner Greenpeace.

Organizaţiile de mediu atrag atenţia asupra faptului că nici în luna ianuarie nu vom avea un sistem funcţional de supraveghere a materialului lemnos. Asta pentru că nici măcar nu a fost lansată licitaţia pentru achiziţionarea de hărţi satelitare.

”În condiţiile în care toată lumea ştie că autorităţile de control sunt capabile să identifice doar 1% din lemnul tăiat ilegal, ministerul a renunţat complet la monitorizarea pădurilor prin satelit şi emiterea de alerte, deşi promisese că va prioritiza acest demers. Mai mult, nu a consultat pe nimeni pe această temă. Mai grav este că toate aceste întârzieri lasă autorităţile de control fără instrumentele necesare unei lupte echitabile cu mafia pădurilor”, afirmă Antoniu Bumb, reprezentantul Declic.

Mai mult, lipsa de implicare a autorităţilor poate duce la sancţiuni grave din partea instituţiilor europene.

”Întârzierile repetate şi nerezonabile agravează infringementul pe tăierile ilegale. Suntem la un pas de sancţiunile Curţii Europene de Justiţie, noul SUMAL abia a intrat zilele acestea în testare pentru operatorii economici. Suntem practic în faţa unei noi prorogări mascate sub o perioadă de graţie până la sfârşitul lunii ianuarie. Este crucial ca măcar acest termen să fie respectat. Pentru cetăţeni încă nu este nimic disponibil. Din februarie ar trebui să putem vedea cu toţii ruta transporturilor şi că se face registrul electronic la depozite, unde încă se mai amestecă lemn legal cu lemn ilegal. Dacă asta chiar se va întâmpla, nu va mai scăpa nici tocătura nici resturile de exploatare din noul sistem. Dar promisiunile nu ţin loc de operaţionalizare”, arată Gabriel Păun, preşedinte Agent Green.

Cele trei organizaţii de mediu reînnoiesc cererile lansate la Marşul pentru păduri de anul trecut.

„Doar automatizarea controlului silvic poate elimina o mare parte din mecanismele corupţiei şi poate destructura reţele infracţionale infiltrate adânc în exploatarea forestieră. Astfel, pădurile n-ar mai fi privite doar ca o sursă de îmbogăţire rapidă, ci drept ceea ce sunt: plămânii României şi ultimele sanctuare de viaţă sălbatică din Europa”, conchid reprezentanţii Greenpeace, Declic şi Agent Green.