Vechea problemă a accesului la investigaţii paraclinice, accentuată în pandemie. Un pacient poate aştepta în Bucureşti şi două luni la marii operatori pentru un RMN cu trimitere de la medic, iar tariful cu plată a crescut cu 20% în medie

Autor: Georgiana Mihalache 08.11.2020

♦ Cel mai rapid loc liber pentru o investigaţie de rezonanţă magnetică nucleară (RMN) este după 10 decembrie în Bucureşti ♦ Casa de Asigurări a suplimentat cu 12,7 mil. lei fondurile pentru serviciile de imagistică doar în Capitală, pe baza listelor de aşteptare de la operatorii privaţi ♦ Pacienţii aleargă însă în continuare după locuri libere pentru analize.

Accesul la investigaţii de imagistică pe baza cărora medicul specialist pune un diagnostic a rămas la fel de dificil pentru pacienţi şi în timpul pandemiei de COVID-19, când sănătatea publică a intrat în prim-plan. Un pacient trebuie să aştepte o lună jumătate-două luni pentru un RMN la privat în Bucureşti, în contextul în care spitalele de stat sunt fie suport COVID, fie aglomerate de cazurile urgente.

„Reveniţi în decembrie cu un telefon“ a fost în esenţă răspunsul primit din toate call-centerele celor mai mari patru operatori medicali privaţi – MedLife, Regina Maria, Medicover şi Sanador. Ziarul Financiar a sunat în cursul zilei de 4 noiembrie pentru a găsi un loc disponibil cu decontare pentru un RMN la coloană.