Erik Barna - Founder & CEO, Life is Hard: Avem carenţe mari la educaţia digitală la nivelul întregii ţări. Suntem analfabeţii Europei la gradul de utilizarea a serviciilor publice digitale

Autor: Roxana Rosu 05.11.2020

Barometrul european care măsoară digitalizarea societăţii arată că România este pe 5 în UE la conectivitate şi tot pe 5 la numărul de absolvenţi din industria IT, lucruri care vor ajuta piaţa locală în procesul de digitalizare accelerată, dar există carenţe mari la educaţia digitală la nivelul intregii ţări, a declarant Erik Barna - Founder & CEO, Life is Hard în cadrul videoconferinţei ZF Digital Summit 2020.

”Avem de recuperat la multe capitole. Avem carenţe mari la educaţia digitală la nivelul întregii ţări. Suntem analfabeţii Europei la gradul de utilizarea a serviciilor publice digitale şi utilizarea serviciilor de internet. Pe acest segment suntem chiar la coada Europei”.

El subliniază că firmele care folosesc tehnologia digitală s-au diferenţiat în această perioadă şi au fructificat avantajele generate de ea. Acest lucru crează însă un decalaj pentru cele care nu pot include know-how digital în activitatea lor.

Alte declaraţii:

La companii mici şi medii este o problemă că factorii decidenţi nu inteleg cum îi poate ajuta o anumită tehnologie. Apoi este lipsa de acces la finanţare pentru a integra aceste tehnologii. Suntem pe locul 27 din 29 ţări la gradul de folosire a digitalizării de către IMM-uri.

Probleme avem şi la identitatea electronică, procesul şi costurile fiind mari pentru a obţine un certificat, securitate cibernetică, competenţe digitale limitate.

Totuşi, criza a inlăturat multe bariere, mai ales pe partea legislativă, care nu era la zi şi ingreuna anumite procese de digitalizare.

În această perioadă a crescut nevoia de soluţii digitale personalizate la firme, iar în domeniul public am avut discuţii cu comunităţi locale pentru implementarea unor soluţii.