Dragoş Preda, Secretar de stat la Ministerului Transporturilor: Digitalizarea va fi accelerată în contextul recuperării postcriză

Autor: Alexandra Cepăreanu 05.11.2020

Dragoş Preda, secretar de stat pentru comunicaţii electronice în cadrul Ministerului Transporturilor Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC) consideră că digitalizarea va fi şi mai accelerată în contextul recuperării postcriză.

„Digitalizarea va fi accelerată în contextul recuperării postcriză. Pentru următorii ani Comisia UE se va focusa pe digitalizarea şi schimbarea anumitor sectoare, deoarece transformarea digitală poate contribui la crearea de locuri de muncă, ajutând la identificarea unor soluţii pentru problemele cu care ne confruntă. Tehnologiile digitale, cu condiţia de a fi utilziate cum trebuie, pot aduce beneficii cetăţenilor şi instituţiilor”, a spus Dragoş Preda în cadrul videoconferinţei ZF Digital Summit 2020.

El spune că prin absorbţia celor 80 de miliarde de euro fonduri europene în proiecte de digitalizare, România va „creşte de 2-5 ori ritmul şi capacitatea de adopţie înregistrate an de an.”

 

Alte declaraţii

Investiţiile în infrastructură sunt esenţiale. Nu doar în infrastructura clasică. În prezent lucrăm la trasarea unei strategii de conectivitate la nivelul întregii ţări, cu cele 3 dimenisuni de infrastructuri critice.

Domeniul TIC nu mai este sectorial, este un domeniu tranversal, el va lega întreaga dinamică a tuturor domeniior de strategie ale statului.

Am dezvoltat un proiect de digitalizare, în valoare de 113 milioane de euro. Profitul va fi de peste 600 de mil. euro. Execuţia se va face în consorţiu de companiile naţionale care pot susţine această dezvoltare.

Avem o hartă a infrastrsucturii actuale şi urmărim asumarea zonelor albe/gri care au rămas de acoperit cu broadband.

Statele nordice deja trasează infrastructura de date prin sistemul de gaz sau canalizare. Adică fibra optică este trasă prin ţeava de gaz sau canalizare pentru a nu mai avea probleme de dezvoltare a infrastructurii. Asta ne dorim şi în România.

O dată ce ei vor reuşi să dezvolte infrastrucura şi vom avea conectivitatea adecvată putem vorbi despre o societate care urmează un trend normal de transformare digitală.

Cred că piaţa urmăreşte să aibă un cadru just, să se poată dezvolta, să fie un cadru predictibil pentru a atrage investiţii.

Este nevoie să mărim rata absorbţiei fondurilor europene în România.

În primul rând să devenim constineţi că TIC este un domeniu tranversal, care răspunde dezvoltării tuturor domeniilor. Mai este importantă dezvoltarea abilităţilor digitale, să ştim să utilizăm aceste tehnologii atât la nivel de instituţii cât şi la nivel de client final. Trebuie să investim în oameni, în capacităţile lor administrative.  Să nu ne aşteptăm la o transformare radicală peste noapte, pentru că trebuie să fim pregătiţi să folosim tehnologia.

O viziune unitară pleacă de la educare şi înţelegere. Trebuie să folosim acelaşi limbaj.