Reacţia lui Alexandru Rafila, despre noile restricţii: Era timpul să fie luate anumite măsuri

Autor: Andreea Tobias 06.11.2020

Restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii şi decalarea programului de lucru în instituţii şi firme sunt măsuri apreciate de reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila. Acesta este mai reţinut în privinţa închiderii şcolilor, pentru că „vor fi consecinţe asupra acestei generaţii”.

El a declarat, însă, la RFI că e mai reţinut în privinţa închiderii şcolilor, pentru că „vor fi consecinţe asupra acestei generaţii, mai ales că şcoala exclusiv online nu oferă suficiente elemente şi pentru învăţare şi pentru dezvoltare„.

Alexandru Rafila crede că „era timpul să fie luate anumite măsuri, asta este pentru toată lumea foarte clar, având în vedere evoluţia situaţiei epidemiologice, numărul mare de cazuri noi şi mai ales ocuparea secţiilor de Terapie Intensivă, creşterea numărului de decese, care în mod evident sunt preocupante şi cu siguranţă, acest trend crescător va continua şi în perioada următoare, pentru că măsurile nu îşi pot face efectul imediat".

El spune că „limitarea circulaţiei în timpul nopţii e o măsură luată de foarte multe state din UE, pentru că reduce interacţiunile legate de diverse evenimente, petreceri şi aşa mai departe, care se prelungesc. În ceea ce priveşte celelalte măsuri, eu aş aprecia o măsură pe care de fapt, eu am tot menţionat-o şi am recomandat-o începând din luna septembrie, decalarea programului de lucru la toţi angajatorii, ceea ce va duce la diminuarea aglomeraţiei în mijloacele de transport în comun, având în vedere că mijloacele de transport în comun reprezintă principala sursă de transmitere a bolii, mai ales în oraşele mari".