OTP Bank raportează profit în scădere cu 50% în primele nouă luni din 2020, ca urmare a creşterii costurilor de risc preconizate în contextul pandemiei. Activele băncii au crescut cu 14%

Autor: Cristina Bellu 06.11.2020

OTP Bank, subsidiara de pe piaţa românească a celui mai mare grup bancar din Ungaria, a raportat pentru primele nouă luni din 2020 un profit consolidat după impozitare de 39 mil. lei, în scădere cu 50,6% faţă de câştigul din aceeaşi perioadă din 2019, ca urmare a creşterii costurilor de risc preconizate în contextul pandemiei Covid-19, potrivit raportului financiar publicat la Budapesta, care prezintă rezultatele consolidate ajustate în conformitate cu standardele de raportare ale grupului.

Cea mai mare parte a provizioanelor pentru acoperirea acestor riscuri au fost constituite încă din primul trimestru al anului. 

„Ţinând cont de situaţia pandemică, am ales la finalul primului trimestru să mergem mai departe cu ceea ce am început în 2019, strategia de dezvoltare organică Apollo. Continuăm să investim, am angajat 200 de colegi noi anul acesta, am dezvoltat servicii noi, cum ar fi deschidere conturilor 100% online pentru clienţi noi, dar luăm în considerare şi riscurile actuale. Prin urmare, am alocat resurse pentru acoperirea riscului potenţial, lucru care se va reflecta în final în profitabilitate, pentru a putea fi performanţi în piaţă şi a finanţa economia locală”, explică Gyula Fatér, Director General OTP Bank România.

Profitul operaţional aferent primelor nouă luni ale anului a fost de 136 milioane lei, ca rezultat al creşterii cu 11% a veniturilor totale, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În acelaşi timp cheltuielile operaţionale au urcat cu 19%, până la 314 mil. lei, pe fondul creşterii cheltuielilor IT, ca urmare a eforturilor pentru digitalizarea serviciilor, precum şi a creşterii cheltuielilor de personal.

În perioada ianuarie-septembrie 2020, veniturile nete din dobânzi au crescut cu 12%, la 337 milioane lei, fiind susţinute de un avans solid al portofoliului de credite performante, în timp ce volumul creditelor performante a crescut cu 16% faţă de perioada similară a anului trecut susţinut de avansul cererii pentru credite imobiliare, nevoia de finanţare din partea IMM-urilor locale, la a căror finanţare a contribuit masiv programul IMM Invest şi a segmentului corporate, care a crescut cu 10%.

"Activitatea de creditare a fost atipică în primele nouă luni ale anului ca efect al pandemiei Covid-19. După creşterea dinamică din primul trimestru a urmat încetinirea activităţii economice din aprilie-mai, iar apoi revenirea din luna iunie", specifică raportul băncii.

Volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb valutar, a crescut cu 19%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Dinamica a fost susţinută de cele trei linii de afaceri, retail  plus 22%, IMM plus 4% şi corporate  plus 34%.

Ȋn conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 14,2 miliarde lei, în creştere cu 14% comparativ cu finalul lunii septembrie 2019, iar profitul după impozitare a fost de 9 milioane lei.