Opinie Dragoş Dragoteanu, Euroest Invest: Mulţi colecţionari de diplome riscă să moară de foame în viitor. Piaţa muncii va fi complet diferită

Autor: Dragoş Dragoteanu 08.11.2020

Mai toată lumea spune că pandemia deteriorează învăţământul la nivelul adolescenţilor. Eu merg contra curentului şi susţin că orice criză are şi o parte bună. Inclusiv în educaţie şi în profesiile care vor fi căutate în viitor. Pandemia dă şansa tinerilor să creeze noile meserii, schimbând radical o parte din piaţa muncii. Colapsul din educaţie, nu este cauzat de lipsa tabletelor sau a predării online.

Cine vrea sa invete invata in orice conditii. “Cine are carte, are parte”, e un proverb des intalnit. In acest caz, riscul este ca unii pot deveni colectionari de diplome, dar mediocri din punct de vedere profesional.

Din proprie experienta stiu ca, cei care nu sunt tocilari si se focuseaza pe ceea ce le place sa faca au cele mai mari sanse sa ajunga departe. Asa cum a ajuns un roman, exmatriculat din liceu, care a devenit cel mai tanar milionar din Silicon Valley. Asta inseamna adaptare si evolutie. Darwin a prevazut asta, dar putini au auzit de el. 

Cati dintre adolescentii din Romania sunt indrumati sa-si urmeze vocatia ? Cati tineri isi pierd energia aiurea, alergand dupa diplome ? Cati copii cu un potential imens gasesc in scoala un ajutor real ? Acestea sunt intrebarile la care ar trebui sa raspunda invatamantul actual. Realitatea de pe piata muncii arata ca multi romani practica meserii cu totul diferite, fata de diplomele din dotare.

Majoritatea pensionarilor au fost buni profesionisti. Comunismul a oferit educatie gratuita, cu profesori de elita. Unii au facut cariera in meseria lor, altii au devenit oameni respectati in domeniul in care au activat, pentru s-au specializat in ceva, chiar daca nu au facut o facultate.

Decreteii au invatat la lumina lumanarii, curentul electric fiind restrictionat adesea pe vremea “lui Nea Nicu”(Ceausescu, pentru cei care sunt mai tineri). Asa cum au trait, au avut parte de o educatie corecta si duc economia in spate, lucrand in mediu privat. Cei mai multi antreprenori autohtoni sunt decretei. Pe vremea educatiei acestora nu exista internet, calculatoare, tablete, mobile, etc. Si totusi, s-au adaptat vremurilor si au reusit.

Cei mai proaspeti antreprenori de top sunt cei din generatia „lupilor tineri”. Crescuti dupa 1989, nu au prins perioada comunista. Millenialii devin cei mai creativi in situatii de criza, fiind ancorati la economia viitorului. La ceea ce se cauta. In urma pandemiei se vor naste noi meserii si sunt convins ca viitorii antreprenori nu pierd timpul si vor fi mai oportunisti decat generatiile vechi. Asta inseamna adaptare si evolutie.

Intre timp, universitatile au devenit un adevarat business. Chiar si profesorii buni si-au pierdut autoritatea. Prestigiul si prestanta lor s-au diluat din cauza presiunilor exercitate de colectionarii de diplome, ahtiati dupa un CV cat mai stufos. Astfel, invatamantul a devenit un concurs de conjuncturi si relatii, in care valoarea reala a ajuns sa fie un criteriu aleator. Indrumarea vocationala a trecut pe ultimul loc.

Orice antreprenor serios se axeaza acum pe ce stie sa faca un angajat. Pe caracterul lui, nu pe ce note a luat la scoala. Diplomele sunt bune, daca vrei sa te angajezi la stat sau sa devii un oarecare intr-o multinationala. Daca ai ajuns acolo, vei fi o rotita in sistem si atat. Cel mult, poti sa dai din coate facand compromisuri, pentru a ajunge sef/sefulet, dar nu poti schimba sistemul. Birocratia la nivelul bugetarilor si corporatistilor e aproape egala.

Dupa mii de interviuri avute in ultimii 25 de ani, in opinia mea, valorile pe care ar trebui sa se axeze educatia unui adolescent tin de formarea unui caracter puternic. Pe tenacitatea fiecaruia de a-si pune in valoare vocatia, atingand potentialul maxim in ceea ce ii place sa faca. Nu trebuie sa fim toti manageri, profesori, medici, aviatori sau avocati. Poti sa ajungi un foarte bun instalator, mecanic, tamplar, sudor, fermier, actor, maseur, antreprenor sau liber profesionist de succes in orice domeniu etc. Diplome au multi, dar ajung mediocri pentru ca nu le place ceea ce fac. Meserie adevarata stiu putini. Iar dintre acestia cei mai buni sunt real pasionati de profesia lor.

Cei care vad negru in fata ochilor pentru ca nu toti copiii au internet si tablete ar putea avea o mare surpriza. Consider ca poti sa reusesti in viata si fara acces la ultima tehnologie. Si mai mult, s-ar putea ca cele mai cautate meserii in viitor sa nu fie disponibile pentru tocilarii care devin mercenari pentru un job mai bun toata viata. De obicei, colectionarii de diplome nu devin lideri !