Spitalele de COVID-19 din Galaţi au rămas fără Remdesivir, „arma” principală împotriva virusului

Autor: Petru Mazilu 09.11.2020

Este criză de Remdesivir în spitalele gălăţene. În unităţile medicale din Galaţi care primesc pacienţi Covid-19 mai sunt foarte puţine doze din medicamentul folosit în tratamentul bolii. Asta deşi spitalele au solicitat Ministerului Sănătăţii cantităţi mult mai mari de Remdesivir.

Conform datelor centralizate de autorităţile judeţene, la principalele spitale din Galaţi unde există paturi pentru bolnavii de Covid-19 nu mai sunt decât foarte puţine doze de Remdesivir. Asta deşi autorităţile şi spitalele au solicitat Ministerului Sănătăţii să le fie distribuite medicamentele utilizate în tratamentul bolnavilor infectaţi cu virusul SARS CoV-2.

„Spitalul Judeţean a cerut 1.080 de doze şi are în momentul de faţă doar 21, date de Direcţia de Sănătate Publică, de Ministerul Sănătăţii. Spitalul de Infecţioase a cerut 400 de doze, au doar 24, iar la Spitalul TBC au cerut 250 şi au doar 12. Întrebarea este dacă Ministrul Sănătăţii şi actualul Guvern cred că doar medicul trebuie să decidă cui administrează acest medicament, nu ştiu”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.

O situaţie mai bună este la la Brăila. Directorul Spitalului Judeţean, Delia Râşnoveanu, a dezvăluit pentru MEDIAFAX că în prezent unitatea are aproximativ 100 de doze. Acestea au fost distribuite săptămâna trecută şi sunt utilizate doar în tratamentul pacienţilor care au forme grave ale Covid-19.