ZF IT Generation. Andrei Anghel, cofondator şi CEO al Finpathic, consilier financiar digital: Am lansat o platformă online care le spune în prima fază utilizatorilor în ce clase de active să îşi investească banii. La stadiul actual, evaluăm proiectul nostru la 1,4 mil, euro

Autor: Ioana Nita 10.11.2020



Softul generează în circa 2-3 minute portofoliul optim de investiţii al utilizatorului pe clase de active.

Start-up-ul local Fin­pa­thic a lansat recent o plat­formă online care func­ţio­­nează asemenea unui con­silier financiar digital pentru utilizatori, aceştia putând afla în doar câteva minute în ce clase de active este optim să îşi investească banii. Aplicaţia se află în prezent în faza de testare, urmând ca fondatorii să stabilească la începutul anului viitor în ce direcţie merg cu dezvoltarea. Un prim scenariu este ca apli­caţia să le spună investitorilor mai explicit în ce instrumente financiare să îşi plaseze averea.

„Aplicaţia este acum în stadiul de prototip - am lansat o variantă simplificată a ceea ce ne dorim noi să fie produsul final. Această primă versiune lansată pe finpathic.com este un consultant care îţi oferă o alocare optimă, ţinând cont de particularităţile tale investiţionale“.

„Aşadar, pornind de la particularităţile clientului, noi reuşim să îi oferim acestuia alocarea optimă pe clase de active - nu pe instrumente financiare, ci pe clase de active.

În lumea investiţională, acest prim pas pe care l-am făcut noi acum de a oferi alocarea optimă este destul de important deoarece studiile statistice asupra performanţelor trecute asupra fondurilor iniţiale, ale fondurilor de pensii, arată că acest prim pas contează în proporţie de 90% din rezultatul final al unei investiţii”, a spus în cadrul emisiunii ZF IT Generation Andrei Anghel, cofondator şi CEO al Finphatic.

Ideea dezvoltării aplicaţiei a pornit de la nevoia sa personală de a-şi gestiona finanţele, proiectul începând să prindă contur în urmă cu trei ani.

“Proiectul a pornit de la o nevoie personală de a-mi gestiona finanţele şi de a face cât de mult se poate cu banii pe care reuşisem să îi acumulez până la acel moment. Iar mai târziu, împreună cu partenerul în acest business, ne-am gândit să transformăm această nevoie personală într-o aplicaţie pe care să o putem oferi mai multor persoane.”

Cum funcţionează însă mai exact această primă versiune a aplicaţiei Finpathic?

“În acest moment noi invităm investitorii să testeze aplicaţia şi nu cerem detalii personale. El trebuie să introducă doar un nume, averea, veniturile şi cheltuielile, vârsta şi ce preferinţe în materie de risc are.

În funcţie de aceste criterii, noi reuşim să estimăm inclusiv pensia pe care o va avea şi data la care va ieşi la pensie şi dacă va fi în stare sau nu să îţi menţină acelaşi nivel al traiului după ce iese la pensie.

Căutăm în foarte multe scenarii despre viitor cam care ar fi evoluţia averii unui utilizator. La final, după circa 2-3 minute în care softul nostru efectuează câteva miliarde de calcule, reuşim să îi oferim portofoliul optim - care îi măresc şansele de a-şi atinge obiectivele.”

Până în prezent, aplicaţia a fost testată de câteva zeci de utilizatori, însă fară publicitate, ci doar prin intermediul cercurilor de cunoscuţi ai fondatorilor. După ce vor primi feedback de la mai mulţi utilizatori, fondatorii Finpathic vor lua o decizie în ceea ce priveşte dezvoltarea aplicaţiei în continuare.

“Încercăm să dezvoltăm această aplicaţie în funcţie de nevoile celor care intră pe site-ul nostru.

Ei vor fi rugaţi să ne răspundă la un foarte scurt chestioanr, iar în funcţie de răspunsurile la acel chestionar ne vom dezvolta platforma în continuare. În acest moment putem face foarte multe cu acest algortim, dar trebuie să aflăm ce anume are nevoie utilizatorul final”, a punctat Andrei Anghel.

În următoarele două luni, start-up-ul are în plan să obţină autorizaţia de consultanţă de investiţii pentru a putea trece la următoarea etapă de dezvoltare a platformei.

“Următorul pas constă în a oferi utilizatorului sfaturi despre cum să îşi plaseze averea în unităţi de fond prezente în România, iar apoi într-o etapă ulterioară, în măsura în care şi utilizatorii îşi doresc acest lucru, noi vom încerca să îi ajutăm să îşi şi achiziţioneze aceste unităţi de fond. Şi dacă şi aceasată etapă va avea succes vom dezvolta platforma pentru a răspunde mai multor nevoi financiare ale utilizatorilor”, a menţionat cofondatorul şi CEO-ul Finpathic.

Pentru moment, fondatorii Finpathic nu şi-au făcut un plan de afaceri concret şi nici nu au calculate exact de câţi bani vor avea nevoie exact pentru dezvoltarea platformei în continuare, totul depinzând de cum va decurge testarea aplicaţiei în următoarele două luni.

“În două luni vom putea face o estimare referitor la ce venituri am putea genera prin aplicaţie, moment în care da, vom dori să dezvoltăm şi să ne extindem mult mai repede decât în acest moment.

În funcţie de cât de repede vom dori să ne dezvoltăm atunci vom accesa sau nu o finanţare. Deci probabil vom lua această hotărâre în următoarele 4-5 luni”, a subliniat el, adăugând că în prezent proiectul Finpathic valorează circa 1,4 milioane euro, conform estimărilor proprii.