Ping-pong cu cifre astronomice: Valoarea de piaţă a Ant Group, cel mai mare fintech din lume, poate scădea cu peste 150 de miliarde de dolari după listarea eşuată de săptămâna trecută

Autor: Eduard Ivanovici 10.11.2020

Ant Group, gigantul chinez din fintech care se îndrepta către cea mai mare ofertă publică iniţială din istorie, ar putea înregistra un declin masiv în urma eşecului de săptămâna trecută, conform CNBC.

Beijingul a anunţat zilele trecute că va implementa o serie de reglementări asupra microcreditelor – mişcare ce ar forţa Ant Group să deţină mai mult capital, compania urmând să semene mai mult cu o bancă şi mai puţin cu un fintech.

„Cel mai mare risc cu care se confruntă Ant este faptul că tranziţia de la un fintech către o istituţie bancară este în mod constant reglementată, timp în care va încerca să îşi menţină clienţii deja existenţi. Ultimele măsuri ar putea şterge peste 1/2 din valoarea companiei, aducând-o astfel la 150 de miliarde de dolari”, spune Eric Schiffer, CEO al The Patriarch Organization, o firmă de private equity din SUA.

Listarea duală a Ant Group, controlat de Alibaba şi miliardarul Jack Ma, trebuia să aibă loc săptămâna trecută, însă bursa din Shanghai a anunţat că firma prezintă „probleme majore”, incluzând aici o serie de schimbări raportate la mediul de reglementare al fintech-urilor.

Experţii estimau că listarea va atinge 34,5 miliarde de dolari şi va doborî recordul stabilit anul trecut de Saudi Aramco, valoarea de piaţă urmând să ajungă până acum câteva zile la 313 miliarde de dolari.

Ant Group controlează Alipay, principalul sistem de plăţi online din China, unde cash-ul, cecurile şi cardurile de credit au fost eclipsate de aplicaţii şi dispozitive de plăţi electronice. 

Alipay a declarat recent că volumul total al plăţilor pentru anul financiar care s-a încheiat în iunie 2020 a ajuns al 17.600 de miliarde de dolari.