În plină criză, salariile românilor au crescut cu 7,8% în septembrie curent, faţă de septembrie trecut. Salariul mediu net a fost de 3.321 de lei în luna septembrie a acestui an

Autor: Ramona Cornea 11.11.2020

Pentru prima dată după foarte mult timp, cele mai mari salarii din economie nu au mai fost ale angajaţilor din sectorul IT.

În luna septembrie a acestui an, românii au câştigat un salariu mediu net de 3.321 lei, în creştere faţă de lu­na precedentă cu 46 lei (1,4%), conform datelor de la Institutul Na­ţional de Statistică (INS). Comparativ cu lu­na septembrie a anului precedent, câştigul sa­larial mediu nominal net a crescut cu 7,8%.

„În luna septembrie 2020, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut faţă de luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri. De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat reluării activităţii anumitor agenţi economici, prin continuarea aplicării măsurilor de relaxare, a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari, precum şi a disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie din unele activităţi economice“, transmite Institutul Naţional de Statistică.

Cele mai mari salarii medii nete au fost cele ale au angajaţilor din fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (7.879 lei), de angajaţii din industria de IT&C (7.750 de lei) şi cei din extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (7.451 lei).