IFN-urile acceptă greu rezolvarea conflictelor prin negociere, potrivit CSALB. Alexandru Păunescu, CSALB: Anul 2021 va fi dificil, inclusiv pentru IFN-uri, deoarece estimăm înmulţirea dificultăţilor privind rambursarea împrumuturilor, iar popririle şi alte forme de executare silită trebuie înlocuite cu negocieri

Autor: Roxana Rosu 12.11.2020

♦ Fără un dialog real şi fără compromisuri de ambele părţi, nu vom putea depăşi perioadele dificile care se întrevăd pe piaţa financiar-bancară şi nebancară de anul viitor“, spune Alexandru Păunescu.

Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigi­ilor în domeniul Bancar (CSALB) atrage atenţia că Instituţiile Financiare Nebancare (IFN-urile) acceptă greu rezolvarea prin negociere a conflic­te­lor cu clienţii, în ultimul an fiind depuse 504 cereri, în creştere cu 60%, din care doar 22 au fost acceptate de aceste instituţii.

În plus, din totalul dosarelor acceptate de IFN-uri spre negociere, doar în cinci cazuri dis­cu­ţiile s-au încheiat cu împăcarea părţilor, de peste 55 de ori mai puţin decât în cazul băncilor. La ni­velul pie­ţei, doar două IFN-uri au acceptat anul acesta să in­tre în negocieri cu consumatorii în ca­drul CSALB: Credit Europe Ipotecar IFN şi Axi Finance IFN.