Cum se transformă expresia „fumezi ca un turc” în pandemia de Covid-19: Turcia interzie fumatul în mai multe spaţii publice pentru a opri răspândirea virusului

Autor: Alex Ciutacu 12.11.2020

Turcia a interzis fumatul în mai multe spaţii publice, în contextul în care autorităţile gândesc noi măsuri şi restricţii pentru a opri răspândirea rapidă a virusului pe teritoriul ţării, potrivit FT.

Turcia nu se mai aliniază la directivele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de când a încpeut al doilea val al pandemiei şi nu mai transmite decât numărul de pacienţi care primesc tratament.

Cele mai recente cifre arată că peste 402.000 de oameni au fost infectaţi şi peste 11.100 de persoane au murit, însă adevărata magnitudine a pandemiei în Turcia rămâne o necunoscută.

Ministrul de interne a emis un decret miercuri seară, anunţând că va fi interzis fumatul pe străzile aglomerate, în staţiile de autobuz şi în pieţele publice, într-o încercare de a opri răspândirea virusului, după ce autorităţile au determinat că „cetăţenii utilizează greşit masca, întrucât o coboară sub bărbie pentru a fuma”.

Potrivit datelor OMS, circa 32% dintre turci fumează.

Autorităţile au decis săptămâna aceasta ca cetăţenii cu vârste de peste 65 de ani din Istanbul şi Ankara să rămână în casă şi să iasă afară doar în intervalul 10-16, iar acest gen de interdicţii ar putea prinde avânt în Turcia, conform ultimelor declaraţii.