ZF Live. Bogdan Badea, CEO, eJobs: În acest moment, 150.000 de candidaţi se bat pe 20.000 de locuri de muncă. Companiile ne spun că în acest moment au îngheţat recrutările ca să vadă ce se întâmplă

Autor: Ramona Cornea 13.11.2020

 „Companiile ne spun că în acest moment au îngheţat recrutările ca să vadă ce se întâmplă. Au de lucru, vor să se dezvolte, dar planurile lor sunt puse pe aşteptare până când va apărea o rază de speranţă reală din punctul de vedere al crizei sanitare.“

Numărul candidaţilor care aplică pe un job pe platforma de recrutare online a crescut considerabil în această perioadă, iar în acest moment 150.000 de candidaţi concurează pentru cele circa 20.000 de locuri de muncă puse de bătaie de angajatori pe platformă, explică Bogdan Badea, CEO al eJobs.

„În 2019, nivelul cel mai ridicat de oferte de locuri de muncă a fost undeva la aproape 40.000 de locuri de muncă şi oamenii care căutau era de circa 100.000, deci o rată de 1 loc de muncă la 2,5-3 candidaţi. În acest moment, avem 150.000 de candidaţi care se bat pe puţin peste 20.000 de locuri de muncă, rata este total diferită faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut“, a declarat Bogdan Badea în cadrul emisiunii de business ZF Live.

În octombrie pe platforma eJobs au fost circa 1,3 milioane de aplicări de la 150.000 de candidaţi unici. „Din punctul de vedere al căutării de locuri de muncă, a fost o creştere cu 40% - 50% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Din punctul de vedere al locurilor de muncă suntem la -20% în luna noiembrie faţă de noiembrie 2019. Practic, situaţia s-a inversat, mai mulţi candidaţi şi mai puţine locuri de muncă“, explică Bogdan Badea.

Domeniile cu cele mai multe locuri de muncă disponibile sunt cele precum transport, curierat, vânzări, zona administrativ-logistică şi call-centere. „Call-centerele angajează foarte mult, majoritatea dintre ele şi-au transformat businessurile în unele remote, făcute de acasă şi de aceea pot să livreze servicii fără nicio întrerupere clienţilor. Mai avem şi în zona de construcţii, în domeniul privat se construieşte destul de mult în ultima perioadă şi continuă frenezia pe piaţa imobiliară“, adaugă CEO-ul eJobs.

Evoluţia de anul viitor al pieţei muncii depinde de evoluţia crizei sanitare, crede Bogdan Badea.

„Totul explodează din punctul de vedere al locurilor de muncă. Discutăm cu companiile şi ne spun că în acest moment au îngheţat recrutările ca să vadă ce se întâmplă. Au de lucru, vor să se dezvolte, dar planurile lor sunt puse pe aşteptare până când va apărea o rază de speranţă reală din punctul de vedere al crizei sanitare şi a tot ce înseamnă criza economică. În momentul în care vom avea ceva 100% sigur că va fi bine, numărul de locuri de muncă va creşte semnificativ, vor fi domenii în care va exista o explozie chiar şi faţă de anul trecut şi vom asista la o reechilibrare a pieţei de muncă.“

Mulţi dintre tinerii angajaţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 lucrează în turism şi zona de HoReCa, însă şi-ar dori să lucreze pe zona de IT sau de resurse umane, spune el.

„Dacă ne uităm la ce joburi aplică, adică unde cred că au şanse să găsească un loc de muncă în acest moment, vedem zona de call-center, de ecommerce, marketing sau vânzări. În acest moment, cam jumătate din locurile de muncă de pe platformă sunt pentru oameni fără experienţă sau cu maximum cinci ani de experienţă în muncă. Peste 90% dintre tineri cer un salariu de până în 3.000 de lei.“

În ceea ce priveşte salariile în piaţă, există câteva zone în care salariile s-au modificat în funcţie de cerere şi de ofertă.

„În linii mari, nu cred că salariile au suferit modificări. În zona de IT au crescut salariile pentru că digitalizarea nu se poate face fără zona de IT. Bătălia pentru oamenii de IT devine din ce în ce mai puternică, avem companii care licitează pentru oamenii din domeniul IT pentru că au nevoie de ei pentru a finaliza aceste proiecte de digitalizare. Un alt domeniu cu creşteri este al acelor companii care au mers foarte bine în pandemie, pe curierat s-au înregistrat anumite creşteri de salarii, la fel şi pe livrare de mâncare“, explică Badea.

În curierat, salariile încep de la 2.000 de lei cu anumite bonusuri, iar unele companii se duc şi spre 3.000 de lei. În call-centere, salariile încep de la 2.500 de lei net iar în retail, salariile încep de la 1.800 – 2.200 de lei pentru un lucrător comercial, după cum spune CEO-ul eJobs.