Tranzacţie de 57 mil. lei: finlandezii de la KJK ar fi vândut fulger 8,6% din TeraPlast Bistriţa, la un preţ cu 11,2% sub cel din piaţă. Swiss Capital, intermediar. Reacţie negativă la bursă

Autori: Tibi Oprea , Liviu Popescu 13.11.2020

Fondul de investiţii KJK Balkan Holding ar fi derulat un plasament privat (accelerated book building - ABB) pentru vânzarea unei cote din participaţia la producătorul de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa (simbol bursier TRP), într-o tranzacţie estimată de ZF la circa 57 mil. lei, valoare confirmată ulterior de datele apărute joi la BVB.

Schimbul celor 150 mil. de acţiuni a fost realizat la un preţ de 0,38 de lei pe unitate, în scădere cu 11,2% faţă de şedinţa precedentă, iar printre cumpărătorii din plasament, care ar fi fost intermediat de Swiss Capital, s-ar număra fonduri de pensii, fonduri mutuale şi investitori instituţionali, potrivit datelor agregate de ZF de la mai multe surse din piaţă.

Participaţia KJK la TeraPlast a fost anterior acestei tranzacţii de 10% din capitalul social, respectiv de 175,1 mi­lioane de acţiuni, potrivit datelor BVB.

Asta înseamnă că finlandezii au cedat 8,6% din acţiuni, rămânând cu o deţinere de 1,4%, adică o investiţie de circa 10,1 milioane de lei, arată calculele ZF.

Ulterior publicării acestei ştiri de către ZF, acţiunile TeraPlast au intrat pe un trend descendent, scăzând în timpul şedinţei cu până la 7,7%. Ulterior, la închiderea şedinţei, acestea au afişat o valoare de 0,402 lei, nivel apropiat de preţul practicat în plasamentul privat, încheind ziua cu o scădere de 6,07%.

Rulajul de tranzacţionare pe emitent a fost de 13,9 mil. lei, cel mai ridicat din ultimele cel puţin şase luni, TeraPlast fiind şi a doua cea mai lichidă acţiune din sesiunea de joi, după Banca Transilvania (14 mil. lei), potrivit datelor agregate de ZF de la BVB.