ZF 15 minute cu un antreprenor. Vlad Iftime, acţionar Vestra şi proprietar Haita Land: Pe noi ne-au afectat doar cele trei luni de stare de urgenţă, dar de pe 20 mai lucrurile au mers foarte bine, avem o creştere de 10%

Autor: Miruna Diaconu 16.11.2020

♦ Complexul de case Haita Land se află în Munţii Călimani, iar investiţia în acest proiect a fost de circa 400.000 euro ♦ Vlad Iftime spune că are mai multe planuri de dezvoltare a complexului, iar pe măsură ce vor fi mai mulţi acţionari în proiect, va începe noile investiţii.

Vlad Iftime, acţionar Vestra şi proprietarul complexului turistic Haita Land, spune că cele trei luni de stare de urgenţă au afectat afacerile businessului din Bucovina, dar odată cu ridicarea restricţiilor la începutul verii, lucrurile au mers foarte bine, iar turiştii au început să apară încă de pe 20 mai.

„Pe noi ne-au afectat doar cele trei luni de stare de urgenţă, dar de pe 20 mai lucrurile au mers foarte bine, avem o creştere de 10%. Avem câteva locaţii care sunt făcute într-o zonă foarte frumoasă, cu curte proprie, cam 1.500-2.000 de metri pătraţi de curte pentru fiecare casă“, spune Vlad Iftime, acţionar Vestra şi proprietarul complexului turistic Haita Land, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem ca economia să funcţioneze în continuare?, un proiect ZF şi First Bank.

Vlad Iftime a început proiectul Haita Land în urmă cu aproximativ cinci ani, iar ceea ce a reuşit să facă a fost să construiască un sat de vacanţă în Munţii Călimani, în satul Gura Haitii. Haita Land este unul dintre cele două pariuri antreprenoriale proprii ale lui Vlad Iftime, astfel că el s-a ocupat singur de proiect, a căutat investitori şi a făcut planurile.

Cel de-al doilea pariu antreprenorial al lui Vlad Iftime a fost pornit în aceeaşi perioadă cu Haita Land şi este un hub creativ în domeniul IT şi marketing.

„Asta cu antreprenoriatul este în sângele meu, am crescut într-o familie de antreprenori, am crescut în cultura antreprenoriatului. M-am mai gândit să fiu şi de partea cealaltă, să mă angajez, dar niciodată nu au fost gânduri serioase, probabil că am avut momente în viaţă când am vrut să fiu şi angajat pentru experienţă proprie“, spune Vlad Iftime.

Familia sa e implicată în businessul Elsaco, un grip care realizează proiecte energetice, dar oferă şi soluţii de eficienţă energetică.

Antreprenorul a deschis complexul turistic din Munţii Călimani după ce câţiva ani la rând mergea în vacanţe cu cortul şi stătea în acea zonă. Vlad Iftime a găsit spaţiul în timpul unui traseu montan, iar în locul în care se află acum Haita Land, era înainte o casă veche unde locuia un bătrân, care a ales să îi vândă antreprenorului proprietatea.

“Am investit 400.000 de euro până acum, vrem să mai dezvoltăm, dar depinde de rundele de capital pe care putem să le atragem şi să investim. Nu am vrem să avem mai mult de 13 unităţi locative, vrem să facem ca un fel de comunitate acolo. Anul viitor avem programare o serie de evenimente culturale, dar rămâne de văzut dacă ni se va permite să le ţinem”, explică Vlad Iftime.

Proiectul a fost început de antreprenor, dar ulterior au început să se alăture mai mulţi investitori, astfel că cea mai întâlnită formă de asociere este plasamentul pe termen lung făcut de investitori care au pariat fiecare o anumită sumă pe proiect.

În perioada pandemiei, Vlad Iftime spune că şi-a petrecut starea de urgenţă la Haita Land, astfel reuşind să se ocupe mai bine de ceea ce mai era de făcut la cele patru case disponibile – trei case fizice, dintre care una împărţită în două apartamente.

“La Haita Land sunt două categorii de oameni care vin, sunt cei care vin să mai viziteze împrejurimile şi cei care vin să uite de tot şi intră în transă, vin să se relaxeze şi să se deconecteze. Acolo viaţa curge altfel, o lună nu îţi dai seama cum curge”, precizează antreprenorul.

Vlad Iftime adaugă că nu se opreşte aici, astfel că are planuri de dezvoltare în continuare, iar pe măsură ce va găsi noi investitori, va începe să construiască un glamping, un loc de joacă pentru copii, o bibliotecă şi un restaurant.

Totodată, el adaugă faptul că turismul este unul dintre cele mai importante resurse ale României. “Este o chestiune care va dăinui aici şi nu cred că se va demoda, atâta timp cât îl faci cum trebuie”, spune Vlad Iftime.