Marea întrebare în banking pentru 2021: se va prelungi sau nu moratoriul privind amânarea ratelor la credite? BNR le-a cerut ferm băncilor să-şi constituie încă din T4/2020 provizioane pentru a evita pierderi masive şi decapitalizarea în 2021

Autor: Claudia Medrega 13.11.2020

Moratoriul privind amâ­narea ratelor la cre­dite, care a fost aplicat în acest an pen­tru a susţine debitorii per­soa­ne fizice şi companii care au avut probleme financiare din cauza crizei coronavirusului, expiră şi nu este clar dacă va exista sau nu o prelungire a acestui moratoriu, în aceeaşi formă sau în altă variantă, şi în 2021.

În perspectivă, pot apărea pro­ble­me în bilanţurile băncilor dacă unii debitori afectaţi de impactul economic negativ al crizei coronavirusului nu vor reuşi să reia plata creditelor după expirarea păsuirii permise de cadrul le­gislativ. În aceste condiţii, rata NPL poate reveni pe creştere puternică.

BNR a transmis un mesaj ferm tu­tu­ror băncilor din sistem să identifice debi­torii vulnerabili privind rambur­sa­rea cre­di­telor şi să constituie din T/2020 provi­zioane de risc corespunzătoare, pentru a evita even­tuale pierderi masive şi deca­pi­ta­lizarea băncilor în anul 2021, după cum a spus Florin Georgescu, prim-vi­ce­guvernator al BNR, responsabil de su­pra­vegherea bancară.

Unul dintre obiectivele importante la nivelul sistemului bancar românesc este prevenirea creşterii semnificative a creditelor neperformante începând cu luna ianuarie 2021, când încetează ac­tuala amânare a plăţii ratelor debito­rilor persoane fizice şi juridice.

„În condiţiile manifestării actualei cri­ze sanitare, BNR a transmis un mesaj ferm tuturor băncilor din sistem ca, în sco­pul prevenirii creşterii semnificative a creditelor neperformante începând cu luna ianuarie 2021, când încetează ac­tuala amânare a plăţii ratelor debi­torilor per­soane fizice şi juridice stabilite con­form legii din 2020, să nu distribuie divi­den­de pentru anul 2019 şi să discute des­chis cu debitorii pentru a-i identifica pe cei vulnerabili privind ram­bursarea cre­di­telor şi a-şi constitui, din trimestrul IV a.c., provizioane de risc corespun­ză­toare, evi­tându-se astfel even­tuale pier­deri masive şi deca­pitali­za­rea băncilor în anul 2021“, a men­ţio­nat recent prim-vice­gu­ver­natorul BNR.

În perioada crizei financiare şi eco­no­mice precedente, din 2009, unu din cinci credite eşuase în categoria neper­for­mantelor, devenind o problemă ma­joră pentru sistemul bancar, care a înre­gis­trat şi pierderi record. În 2014, ra­ta cre­ditelor neperformante (NPL - non-per­for­ming loans) trecea de 20%, în timp ce acum rata NPL a coborât în jur de 4% din totalul creditelor.

Florin Cîţu, ministrul finanţelor, a adus în discuţie posibilitatea prelungirii mo­ratoriului de amânare a ratelor ban­care ale românilor şi în 2021, în contex­tul prelungirii consecinţelor economice ne­favorabile determinate de criza coro­na­virusului în special pentru anumite sectoare economice. Însă nu există un proiect concret privind posibilitatea amâ­nării ratelor şi anul viitor. Minis­te­rul Finanţelor şi ban­cherii urmează să aibă discuţii privind varianta mora­to­riu­lui care s-ar putea aplica în 2021, da­că va mai exista un astfel de moratoriu.

Printre problemele de fond avute în vedere de bancheri se regăsesc aria de aplicabilitate a noului moratoriu şi dacă odată cu prelungirea moratoriului de amâ­nare a ratelor şi în 2021 s-ar putea pre­lungi sau nu şi flexibilizarea regle­men­tărilor bancare astfel ca îm­pru­mu­tu­rile amânate să nu fie considerate neperformante.