BNR: Se impune demararea într-un orizont relativ scurt de timp a unei consolidări bugetare. În absenţa unei corecţii, o persistenţă a derapajului fiscal s-ar repercuta negativ asupra percepţiei investitorilor

Autor: Roxana Rosu 13.11.2020

BNR atrage atenţia că o parte a măsurilor de sprijin economic, în pofida beneficiilor sociale evidente, ar putea conduce la majorări suplimentare ale deficitului bugetar şi crede că, din această perspectivă, se impune demararea într-un orizont relativ scurt de timp a unei consolidări bugetare.

”Debutul acesteia, precum şi măsurile de corecţie sunt grevate însă de un grad ridicat de incertitudine, inclusiv din perspectiva gradului de neutralitate a setului specific de măsuri adoptate asupra activităţii economice”, se arată în Raportul privind inflaţia publicat vineri.

Banca Centrală subliniază că, deşi riscurile asociate cheltuielilor permanente, în special celor de natura transferurilor sociale, s-au diminuat considerabil, configuraţia viitoare pe termen mediu a acestora rămâne marcată de incertitudini ridicate.

”În absenţa unei corecţii, o persistenţă a derapajului fiscal s-ar repercuta negativ asupra percepţiei investitorilor, cu consecinţe adverse asupra volumului plasamentelor realizate în economia domestică”.

În acelaşi timp, configuraţia viitoare a politicii fiscale şi a celei de venituri continuă să reprezinte surse apreciabile de incertitudine asupra traiectoriei viitoare a ratei inflaţiei.

Potrivit Băncii Centrale, este posibilă o creştere mai amplă a deficitului bugetar în 2020, în paralel cu iniţierea apropiată a consolidării fiscale, factori ce ar putea fi totuşi parţial contrabalansaţi ca impact economic de fondurile europene alocate României prin pachetul de redresare economică şi prin bugetul multianual agreate recent la nivelul UE.