Comisia Europeană a publicat vineri cea de-a 7-a ediţie a listei instalaţiilor de reciclare a navelor pe care s-au adăugat mai multe şantiere navale din UE şi din afara uniunii

Ziarul Financiar 13.11.2020

Comisia Europeană a actualizat lista instalaţiilor de reciclare a navelor în condiţii de siguranţă şi de protecţie a mediului. Practic, instituţia europeană a adăugat pe listă mai multe şantiere din UE şi din afara uniunii.

Comisia Europeană a publicat vineri cea de-a 7-a ediţie a listei instalaţiilor de reciclare a navelor pe care s-au adăugat mai multe şantiere navale noi. Acestea includ, în special, două şantiere europene din Danemarca şi din Norvegia, dar şi alte două şantiere în Turcia. Armatorii navelor aflate sub pavilion UE vor dispune de acum înainte de o gamă mai largă de opţiuni de dezmembrare a navelor lor.

Odată cu noua actualizare, 43 de şantiere navale se află pe listă, 34 din Europa, opt din Turcia şi unul în SUA. Mai multe şantiere navale de pe lista europeană sunt capabile să recicleze şi nave de mari dimensiuni. Armatorii europeni deţin 35 % din flota mondială.

Începând cu 31 decembrie 2018, Regulamentul UE privind reciclarea navelor prevede obligativitatea ca toate navele maritime mari care navighează sub pavilionul unui stat membru al UE să folosească o instalaţie autorizată de reciclare a navelor inclusă pe lista europeană. Odată cu adoptarea listei actualizate, Comisia Europeană a făcut un pas important pentru a se asigura că navele sunt reciclate în instalaţii care sunt sigure pentru lucrători şi care protejează mediul.

Registrul este actualizat în mod regulat cu scopul de a se adăuga noi instalaţii conforme sau pentru a se elimina instalaţiile care au încetat să mai fie conforme. Pentru a putea fi inclusă, orice instalaţie de reciclare a navelor, indiferent de locul în care se află, trebuie să respecte o serie de cerinţe de siguranţă şi de mediu.

Pentru instalaţiile situate în UE, autorităţilor naţionale competente din statele membre în cauză le revine sarcina de a verifica dacă sunt îndeplinite toate condiţiile relevante şi de a informa ulterior Comisia cu privire la faptul că unitatea în cauză ar trebui inclusă pe listă.